Arsenal hampi...

Arsenal hampir ke persada Liga

LONDON, 22 Dis (Reuters) – Arsenal memberikan persaingan dalam perebutan gelaran Liga Perdana dengan mencatatkan kemenangan 2-1 di laman sendiri ke atas pesaing Manchester City semalam yang mengetepikan lebih banyak keraguan mengenai persaingan gelaran mereka.

Pasukan kendalian Arsene Wenger itu pasti memiliki laluan yang berpotensi menjadi juara ketika mereka menjejaskan City dengan dua jaringan pada separuh masa pertama menerusi Theo Walcott dan Olivier Giroud sementara pasukan pelawat dilihat sayu sehingga Yaya Toure menjaringkan gol dengan perlawanan hanya berbaki lapan minit.

Jaringan dari Toure menghasilkan kebangkitan lewat dari pasukan kendalian Manuel Pellegrini itu, tetapi tidak dapat menjaringkan gol penyamaan, bermakna City sekarang belum mencatatkan kemenangan di gelanggang luar dalam liga sejak September lalu dan tewas tiga kali dari lima persaingan mereka.

Arsenal, yang belum pernah tewas di tempat sendiri dalam liga sejak perlawanan pertama mereka musim ini, terus kekal di tangga kedua, ketinggalan dua mata kepada pendahulu mengejutkan Leicester City, tetapi mencatatkan kelebihan empat mata dari pasukan Pellegrini itu.

Olivier Giroud ketika meraikan golnya dalam perlawanan tersebut. - Reuters
Olivier Giroud ketika meraikan golnya dalam perlawanan tersebut. – Reuters

“Saya percaya kami telah menunjukkan….semangat, susunan, bijak dan berpadu yang mana mereka memberikan tiga mata,” kata Wenger memberitahu Sky Sports.

“Anda mungkin melihat terdapat pengecualian kehidupan dalam pasukan ini dan apabila kami tidak mempunyai kaki lagi, kami bergantung ke atas semangat dan memberikan kami kekuatan pada akhirnya.”

City sekarang tewas lima perlawanan dan tiada pasukan yang telah memenangi gelaran terjejas dengan banyak kekalahan liga sebelum Krismas sejak Everton pada 1986-87, walaupun Pellegrini tidak terganggu.

“Ia perlawanan yang penting tetapi kami mempunyai 63 mata lagi untuk disaingi jadi saya rasa kami mempunyai pilihan yang sama untuk memenangi gelaran,” kata pengurus dari Chile itu yang mendakwa pasukannya beraksi lebih baik daripada Arsenal.