Arsenal terle...

Arsenal terlepas peluang terajui liga

SOUTHAMPTON, England, 27 Dis – Arsenal yang sedang memburu gelaran liga semalam dibelasah 4-0 oleh Southampton yang tidak pernah meraih kemenangan dalam lima perlawanan Liga Perdana.

Satu lagi keputusan yang sukar dipercayai dalam musim Inggeris yang paling tidak dapat diramal telah menghalang Arsenal untuk mara ke tangga teratas, dengan Leicester masih dua mata di hadapan Kelab London itu meskipun tewas di Liverpool.

“Konsisten diperlukan untuk berjuang dalam setiap perlawanan, dan mencari sumber untuk menghasilkan prestasi teratas dalam setiap perlawanan,” kata Pengurus Arsenal Arsene Wenger, yang sedang memburu gelaran pertama liga sejak 2004, “Hari ini, adalah perlawanan yang sangat-sangat fizikal dan anda boleh melihat pasukan ini, mereka berusaha untuk hidup dan apabila mereka menjaringkan gol pertama boleh dilihat perlawanan bakal sangat sukar.”

Cuco Martina adalah pemangkin yang tidak disangka bagi kemenangan pertama Southampton sejak 7 November, dengan barisan pertahanan menandakan permulaan liga pertama mereka dengan tendangan separa sangga dengan luar kasutnya dari jauh dalam minit ke-19. Martina berkata “Saya mendapat peluang dan saya mahu membuktikan diri saya bahawa saya boleh bermain.”

Ofsaid terhadap Steven Davis dalam pengukuhan permulaan tidak diendahkan, dan begitu juga rayuan Laurent Koscielny bagi faul dalam pergerakan kepada tendangan jarak dekat Long 10 minit selepas separuh masa kedua bermula.

Jose Fonte ketika menjaringkan gol ketiga buat Southampton. – Reuters
Jose Fonte ketika menjaringkan gol ketiga buat Southampton. – Reuters

Dan kemudian tandukan Jose Fonte, dan gol kedua Long dalam masa kecederaan menambah lagi kejelasan jaringan pada malam apabila respons Southampton kepada kekecewaan baru-baru ini juga menandai kekalahan Arsenal.

Southampton telah membuat empat pengubahan bagi kunjungan pihak Arsenal yang menumpaskan Manchester City pada minggu itu.

Dan kelab Saints telah mengubah cara ekoran kekalahan minggu lalu kepada Tottenham, bermula pada gerak lebih perlahan dan lebih teratur apabila mereka kukuh di belakang.

Southampton naik ke tangga 12, tujuh mata melepasi zon penyingkiran. – Agensi

ARTIKEL YANG SAMA