Arsenal terse...

Arsenal tersentak

LONDON, 28 Okt (AFP) – Arsenal disingkirkan daripada persaingan Piala Liga selepas pasukan lemah itu ditewaskan 3-0 di Sheffield hari ini dalam pusingan keempat semalam.

Pasukan Arsene Wenger yang menunjukkan lapan perubahan, ditewaskan oleh pasukan Kejohanan Wednesday di Hillsborough hari ini dan juga kehilangan Alex Oxlade-Chamberlain dan Theo Walcott akibat kecederaan pada babak pertama.

Ross Wallace mendahului hari ini selepas 27 minit dan seterusnya menggabungkan Lucas Joao untuk jaringan gol kedua sebelum babak pertama berakhir, dengan Sam Hutchinson menyempurnakan kemenangan awal pada babak kedua.

Ketika ditanya bagaimana pemain mudanya mengendali keadaan, Wenger memberikan satu penilaian yang pedas dengan memberitahu Sky Sports: “Ia terlalu tinggi untuk mereka. Mereka belum bersedia untuk bermain pada peringkat ini, tidak ada seorang pun mampu di antara mereka.”

Mengenai kecederaan yang dialami oleh pasukannya, dia menambah: “Kami kekurangan sekarang disebabkan kami kehilangan Chamberlain hari ini. Kami kehilangan Walcott dan kami telahpun mengalami beberapa kecederaan.

Reaksi Wenger semasa pasukannya menentang Sheffield Wednesday dalam aksi Piala Liga di Stadium The Hillsborough Stadium di Sheffield, semalam. – AFP
Reaksi Wenger semasa pasukannya menentang Sheffield Wednesday dalam aksi Piala Liga di Stadium The Hillsborough Stadium di Sheffield, semalam. – AFP

“Ia satu tamparan besar kepada kami. Sudah tentunya disebabkan kekalahan ini, namun lebih teruk untuk perlawanan lain yang amat penting untuk kami disebabkan kehilangan dua pemain.”

Ia adalah dendam Liga Perdana kedua hari ini dalam pertandingan musim ini, ekoran kemenangan pusingan ketiga mereka di Newcastle United, dan mengakhiri kempen Arsenal yang memenangi empat kemenangan berturut-turut.

Wenger membuat lapan perubahan kepada pasukan yang menewaskan Everton 2-1 Sabtu lalu untuk satu kunjungan ke Hilsborough, yang merupakan satu ulangan final 1993.

Oxlade-Chamberlain adalah seorang daripada tiga pemain yang mengekalkan kedudukan mereka bersama Petr Cech dan Olivier Giroud, namun dia disingkirkan dalam minit kelima selepas berhenti ketika berlari di sepanjang garisan luar.

Walcott menggantikan rakan sepasukan England, namun sebaliknya disingkirkan 13 minit kemudian dengan kecederaan buku lali.

ARTIKEL YANG SAMA