Arsenal terus...

Arsenal terus cemerlang

LONDON, 29 Sept – Arsenal menunjukkan kenapa Pertubuhan Bola Sepak Inggeris (FA) hanya mampu bermimpi untuk mengupah Arsene Wenger sebagai pengurus England apabila Theo Walcott mengaspirasikan bagi kemenangan 2-0 ke atas Basel dalam saingan Liga Juara-Juara, awal pagi tadi.

Keputusan FA untuk berpisah dengan Sam Allardyce kelmarin mencetuskan laporan-laporan bahawa bos Gunners, Wenger merupakan pilihan utama badan memerintah itu untuk menjadi jurulatih kekal pasukan kebangsaan seterusnya.

Namun Wenger mengakui beberapa tahun lalu dia mengabaikan rundingan FA dan dalam bukti perkembangan kebangkitan Arsenal musim ini, ia satu tawaran yang mustahil untuk diterimanya.

Hanya selepas lima hari menewaskan Chelsea 3-0 yang Wenger anggap hampir sempurna, satu lagi persembahan mengagumkan menunjukkan kenapa penyokong Arsenal yang mahukan warga Perancis itu berhenti ketika pergolakan 18 bulan lepas perlu bersyukur dia membuat keputusan untuk kekal bagi tempoh 20 tahun bersama Gunners.

Walcott menjaringkan dua kali dalam separuh masa pertama di Stadium Emirates untuk memberikan kemenangan terbaru Arsenal yang kini meneruskan kempen tanpa kalah lapan perlawanan dalam semua pertandingan, dengan empat mata bagi dua perlawanan awal Kumpulan A.

Walcott bersama rakan sepasukan meraikan jaringannya dalam perlawanan tersebut. - AFP
Walcott bersama rakan sepasukan meraikan jaringannya dalam perlawanan tersebut. – AFP

Namun fakta mudah itu tidak berlaku adil dengan jumlah penguasaan yang Arsenal pamerkan dalam persembahan menarik di babak pertama.

“Saya ingin mengucapkan tahniah atas prestasi pasukan. Babak pertama begitu berkualiti tinggi, seperti yang kami hasilkan menentang Chelsea,” ujar Wenger.

“Kami punyai rentak, kualiti teknikal dan gerakan. Penyesalan saya hanyalah kami tidak mengambil semua peluang kami.”

Skuad Wenger boleh sahaja membuka jaringan pada aksi pembukaan apabila ledakan kencang Nacho Monreal memaksa penjaga gawang Basel Tomas Vaclik beraksi.

Ia hanya memerlukan tujuh minit buat Arsenal untuk berada di depan apabila mereka merobek melalui pertahanan Basel dalam langkah berani yang menunjukkan keyakinan mengalir dalam diri skuad Wenger ketika itu.

Santi Cazorla memberikan hantaran tinggi kepada Alexis Sanchez, yang mengukur lariannya secara sempurna untuk melepasi perangkap ofsaid Basel dan maju ke arah kawasan penalti sebelum mengumpan bola ke arah Walcott yang menanduk bola ke dalam gawang.

Sekali lagi ia adalah Sanchez dan Walcott yang memberikan masalah kepada Basel, bertukar-tukar hantaran dalam gerakan pantas.

Walcott membuat larian dari arah 12 ela sebelum menerima umpanan Sanchez yang mana peluang tersebut tidak disia-siakan dengan ledakan rendah ke arah tepi gawang bagi jaringan kelimanya musim ini. – AFP