Arsene Wenger...

Arsene Wenger puji keazaman skuadnya

LONDON, 3 Jan (AFP) – Arsene Wenger memuji keazaman Arsenal ketika mereka mendahului dua mata di hadapan Leicester Ciy dalam senarai kedudukan teratas Liga Perdana dengan kemenangan 1-0 ke atas Newcastle United.

Selepas menyaksikan serangan minit ke-72 daripada Laurent Koscielny untuk memperoleh tiga mata di Stadium Emirates semalam, Wenger berkata kemenangan akan membantu pemainnya percaya mereka boleh melakukannya sekali lagi jika mereka gagal menewaskan pencabar dengan gaya serangan mereka. “Ia adalah satu perlawanan yang sukar ke atas pasukan Newcastle yang hebat,” kata bos Gunners. “Kaki kami agak berat dan kami diuji terhadap satu pasukan yang mempunyai banyak kualiti teknikal yang hebat.

“Kelancaran kami dan pergerakan kami tidak ada dalam permainan. Sejak itu, ia seperti: Biarlah kami bersatu dan cuba memenangi satu perlawanan dengan sedaya upaya.

“Aspek mental pasukan kami diuji dan kekuatan pertahanan kami adalah lebih berbanding keupayaan kami untuk maju ke depan.

“Jika anda berada di tempat Newcastle, anda akan bersimpati dengan mereka disebabkan mereka bermain dengan amat baik. Namun saya sudah cukup lama menceburi dalam bidang ini sehingga apabila anda mampu menang dan anda tidak bermain dengan baik, ia menunjukkan aspek mental pasukan anda.

“Tanpa menggugurkan mata apabila anda bermain seperti kami adalah amat penting. Saya fikir ia membantu pasukan juga disebabkan kami mengharungi saat-saat pada musim apabila kami tidak bermain dengan baik dan memori melakukannya sebelum itu dan masih memenangi perlawanan membantu anda bertahan ada kalanya.”

Satu elemen berharga daya ketahanan Arsenal ialah penjaga gol yang boleh diharapkan Petr Cech, yang menyelamatkan dua gol daripada Georginio Wijnaldum pada separuh masa pertama dan kedua.

ARTIKEL YANG SAMA