AS bawa pelan...

AS bawa pelan damai ke PBB

NEW YORK, 18 Dis (AFP) – Utusan kanan antarabangsa berkumpul hari ini di New York untuk mendapatkan sokongan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi satu rancangan Rusia dan Amerika Syarikat (AS) untuk mencapai penamatan rundingan kepada perang saudara Syria yang kejam.

Setiausaha Negara AS, John Kerry berkunjung ke Moscow minggu ini untuk meyakinkan sekutu penting Presiden Syria, Bashar al-Assad bahawa Washington tidak mencari ‘perubahan rejim’ di Syria.

Dan kelmarin, diplomat tertinggi AS bertemu Menteri Luar Negeri Saudi, Adel al-Juberi untuk menenteramkan seteru Assad yang AS tidak akan berlembut dengan orang kuat Syria.

Tindakan keseimbangan diplomatik Kerry yang berdepan risiko adalah dihasratkan untuk mengekalkan kedua-duanya Moscow dan Riyadh bersama ketika Kumpulan Sokongan Antarabangsa Syria (ISSG) 17 negara bergelut untuk mengadakan rundingan damai dengan segera.

Menjelang rundingan PBB, Assad memberi amaran dalam temu bual dengan televisyen Belanda bahawa usaha salah yang menyebabkan perubahan rejim akan menjadikan konflik ‘berterusan’ dan hanya penyokong Rusia dan Iran – bukan Barat – bersedia untuk menyelesaikan konflik negaranya hampir lima tahun.

John Kerry bergambar dengan Adel bin Ahmed Al-Jubeir menjelang mesyuarat di Hotel Istana New York, pada 17 Disember. – Reuters
John Kerry bergambar dengan Adel bin Ahmed Al-Jubeir menjelang mesyuarat di Hotel Istana New York, pada 17 Disember. – Reuters

Washington dan utusan PBB Syria, Staffan de Mistura mahu rejim Assad dan kumpulan bersenjata berkelompok yang menentang dirinya untuk menghantar delegasi bagi rundingan damai akan datang atau selepas 1 Januari.

Jika gencatan senjata boleh dicapai dalam perang saudara Syria empat setengah tahun lamanya, kemudian tentera Syria, Rusia dan gabungan tentera diketuai AS boleh menumpu serangan mereka ke atas kumpulan jihad Islamic State (IS).

Di bawah perjanjian bulan lalu di Vienna, kerajaan dan perunding pemberontak hanya diberikan tempoh selama enam bulan untuk membentuk kerajaan peralihan dan 18 bulan untuk menganjurkan pilihan raya kebangsaan.

Namun beberapa persoalan masih lagi tergantung berhubung proses itu.

Hari ini, utusan antarabangsa – termasuk Menteri Luar Negeri Rusia, Sergei Lavrov – ingin mendengar daripada Arab Saudi tentang usahanya menjadi orang tengah bagi gabungan pemberontak dalam mencapai perkembangan.