AS beri amara...

AS beri amaran kepada Korea Utara

VIENTIANE, 26 Julai – Amerika Syarikat mengingatkan Korea Utara hari ini bahawa ia menghadapi “kesan sebenar” ujian nuklear dan peluru berpandunya, yang telah mencetuskan ketegangan di Asia Timur.

“Bersama kami bertekad untuk memastikan bahawa DPRK (Korea Utara) memahami bahawa timbulnya kesan sebenar atas tindakan berkenaan,” beritahu Setiausaha Negara AS John Kerry kepada wartawan mengenai isu sampingan mesyuarat negara-negara Asia di Laos.

Ketegangan telah meningkat sejak Pyongyang melancarkan ujian nuklear keempatnya pada Januari, diikuti oleh beberapa pelancaran peluru berpandu. Penganalisis berkata ia menunjukkan ia sedang mencatat kemampuan untuk menyerang AS.

Isu tersebut telah menjadi tema utama rundingan di Vientiane, yang dihadiri oleh negara Asia Tenggara serta peserta serantau utama termasuk China, AS, Rusia, Jepun dan Korea Selatan.

Menteri luar baru Korea Utara dan bekas perunding nuklear Ri Yong-Ho juga menghadiri mesyuarat yang dianjur oleh Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN).

Menteri Luar Korea Utara dikerumuni wakil media berikutan amaran yang dikeluarkan oleh Setiausaha Negara AS terhadap negaranya. – AFP
Menteri Luar Korea Utara dikerumuni wakil media berikutan amaran yang dikeluarkan oleh Setiausaha Negara AS terhadap negaranya. – AFP

Perhimpunan tahunan itu adalah salah satu saat luar biasa dalam kalendar diplomatik apabila semua anggota rundingan enam parti yang berhasrat menamatkan program nuklear Korea Utara berada dalam bilik yang sama.

Kerry, yang telah mengadakan beberapa mesyuarat pintu tertutup dengan rakan sekerja serantau sejak dua hari lalu, berkata usaha untuk membebaskan program nuklear di semenanjung Korea telah menguasai perbincangan.

“Isu yang dikemukakan dalam hampir setiap mesyuarat setakat ini pada minggu ini adalah tingkah laku DPRK yang bersifat provokatif dan amat membimbangkan,” beritahunya kepada wartawan.

“Tindakan Korea Utara menimbulkan ancaman amat serius, bukan sahaja kepada rantau ini tetapi kepada keamanan dan keselamatan antarabangsa.” – AFP