AS berkecuali...

AS berkecuali dalam pertikaian Laut China Selatan

VIENTIANE, Laos, 26 Julai – Setiausaha Negara AS, John Kerry berkata Amerika Syarikat bukan dalam kedudukan untuk masuk campur dalam pertikaian China dengan negara-negara Asia Tenggara dalam isu Laut China Selatan, namun hanya mahu kesemua parti untuk menuruti perintah undang-undang dan menyelesaikan perbezaan mereka secara aman.

Beliau berkata hari ini bahawa keputusan tribunal antarabangsa baru-baru ini dalam satu kes yang dibawa oleh Filipina mengenai China yang tidak berpihak kepada Beijing adalah muktamad dan berdasarkan undang-undang antarabangsa.

“Kami sama sekali menyokong perintah undang-undang, proses undang-undang dan diplomatik,” Kerry memberitahu para pemberita menjelang persidangan keselamatan serantau yang dihoskan oleh Laos.

China, yang juga menghadiri persidangan itu, telah menolak keputusan tribunal The-Hague, mengatakan ia mempunyai tuntutan sejak untuk hampir keseluruhan Laut China Selatan dan mengatakan kesemua pertikaian perlu diselesaikan dengan rundingan dua hala. – AP