AS, Cuba buka...

AS, Cuba buka kedutaan

WASHINGTON, 20 Julai – Bendera Cuba telah dikibarkan di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), dalam satu tanda bersejarah untuk membaharui hubungan diplomatik antara Havana dan Washington ketika kedutaan telah ditubuhkan semula di ibu kota masing-masing.

Hubungan diplomatik secara rasminya disambung semula pada tengah malam dan bendera Cuba telah didirikan beberapa jam kemudian selepas itu, dalam satu langkah ke arah menguburkan permusuhan antara sekutu Perang Dingin itu untuk memulihkan hubungan.

Dasar legasi asing bagi Presiden Barack Obama, perubahan bersejarah antara dua seteru itu telah muncul pada kadar yang pantas, dalam hanya beberapa bulan sejak kedua-duanya bersetuju untuk berbaik-baik semula dan bekerjasama.

Peralihan itu muncul selepas Washington mengakui bahawa dasarnya untuk cuba mempengaruhi perubahan dalam mengawal komunis Cuba menerusi pengasingan dan sekatan perdagangan telah gagal, dan membabitkan Havana secara langsung adalah cara terbaik untuk menggerakkannya ke arah demokrasi dan keamanan.

Seorang pekerja di Jabatan AS menambah bendera Cuba di pintu masuk utama Jabatan Negeri di Wash-ington. - AFP
Seorang pekerja di Jabatan AS menambah bendera Cuba di pintu masuk utama Jabatan Negeri di Wash-ington. – AFP

Pada kira-kira 4 pagi (0800 GMT) panji-panji Cuba telah ditempatkan di antara sebarisan bendera dari seluruh dunia yang menghiasi pintu masuk Jabatan Negeri di bandar AS ketika pekerja menaikkannya di tiang bendera yang baru dipasang, menurut jurugambar AFP.

Bendera itu ditempatkan di antara bendera Crotia di kiri dan Cyprus di kanan.

Dan buat pertama kalinya sejak 1961, standard bendera itu – dengan bintang putih di dalam segi tiga merah dengan berjalur putih dan biru – juga akan berkibar di kedutaan baru Havana di Washington, hanya beberapa batu jauhnya dari Rumah Putih.

Dalam peristiwa bersejarah lain, Setiausaha Negara AS, John Kerry akan secara rasminya menerima rakan sejawatannya dari Cuba, Bruno Rodriguez bagi rundingan hari ini, sebelum mengadakan sidang akhbar bersama petang ini. – AFP