AS, EU beri a...

AS, EU beri amaran tegas tindakan keras Turki

BRUSSELS, 18 Julai – Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) hari ini memberi amaran tegas kepada Turki untuk menghormati peraturan undang-undang selepas kerajaan Presiden Recep Tayyip Erdogan melancarkan tindakan keras besar-besaran berikutan kegagalan rampasan kuasa tersebut.

Jerman dan EU juga berkata sebarang langkah dari Turki untuk mengenakan semula hukuman mati bagi perancang rampasan kuasa akan menghapuskan bidaan keahlian lama Ankara.

Setiausaha Negara AS, John Kerry dan ketua dasar asing EU, Federica Mogherini berkata di Brussels bahawa percubaan pemberontakan kilat pada Jumaat adalah ‘bukan alasan’ bagi tindakan berlebih-lebihan, ketika pihak berkuasa Turki berkata telah menangkap lebih 7,500 orang dan memecat lebih 9,000 orang.

“Kami sudah pasti menyokong membawa dalang rampasan kuasa kepada keadilan namun kami juga memberi amaran ke atas pencapaian yang melebihi perkara berkenaan,” Kerry memberitahu sidang media bersama Mogherini.

EU dan AS ‘menggesa kerajaan Turki untuk mendukung standard tertinggi penghormatan bagi institusi demokratik negara itu dan peraturan undang-undang’, tambahnya.

Mogherini juga berkata menteri-menteri luar negeri EU bersetuju dengan ‘peraturan undang-undang perlu dilindungi di negara itu, tidak ada alasan bagi sebarang langkah yang diambil oleh negara itu lebih jauh daripada itu,” menambah bahawa ia adalah ‘demi negara itu sendiri’. – AFP