AS gerakkan p...

AS gerakkan perjanjian perdagangan Pasifik

WASHINGTON, 25 Jun (Reuters) – Penggubal undang-undang Amerika Syarikat (AS) meluluskan undang-udang yang penting untuk menjamin satu perjanjian perdagangan Pasifik dengan margin yang banyak semalam, melanjutkan usaha Presiden Barack Obama untuk memperkukuhkan hubungan ekonomi AS dengan Asia.

Selepas pertarungan kongres enam minggu termasuk dua kegagalan, beberapa taktik undang-undang yang istimewa dan pelbagai perjanjian di belakang bilik untuk menghidupkan perundangan, Senat mengundi 60 berbanding 38 untuk memberikan Obama kuasa untuk berunding perjanjian perdagangan dan menghantarnya kepada Kongres untuk diluluskan. Rang undang-undang tersebut seterusnya dihantar kepada Obama untuk ditandatangani.

Kelulusan terakhir mungkin mendesak Perkongsian Rentas Pasifik (TPP), teras dasar luar negara Obama di Asia, dilaksanakan dan juga merangsang harapan satu perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah mungkin siap tidak lama lagi.

Senat juga meluluskan satu rang undang-undang berasingan untuk memberikan bantuan kepada pekerja yang kehilangan pekerjaan mereka disebabkan perdagangan.

Penunjuk perasaan yang membantah AS membuat perjanjian perdagangan TPP di pejabat senat di Washington. – Reuters
Penunjuk perasaan yang membantah AS membuat perjanjian perdagangan TPP di pejabat senat di Washington. – Reuters

TPP, berpotensi menjadi satu kejayaan untuk Obama, akan menjadi perjanjian perdagangan bebas terbesar dalam satu generasi dan setaraf dengan penyertaan China dalam arena perniagaan dunia dan Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara yang membebaskan perniagaan di antara Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

Namun menteri-menteri TPP masih mempunyai isu sensitif untuk diselesaikan, daripada tempoh monopoli untuk ubat generasi akan datang kepada layanan perusahaan milik kerajaan.

Beberapa negara anggota, termasuk Jepun dan Kanada, mahu kaedah cepat sebelum membuat tawaran terakhir mengenai perjanjian perdagangan, yang akan merangkumi 40 peratus daripada ekonomi dunia dan menambah keluaran ekonomi global tahunan sebanyak hampir $300 bilion.

Perunding berkata satu perjanjian mengenai TPP mungkin dicapai dalam tempoh beberapa minggu sebaik sahaja negara pasti Kongres tidak akan mengkritik perjanjian itu, yang merupakan satu kaedah pencegahan.