AS jadi tuan ...

AS jadi tuan rumah mesyuarat alam sekitar

MIAMI, 31 Ogos – Seramai 8000 ketua negara, penggubal dasar dan alam sekitar akan mengadakan perhimpunan terbesar dunia di Hawaii minggu ini yang bertujuan untuk mencari penyelesaian di masa akan datang terhadap masalah pemuliharaan alam sekitar.

Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama dijangka menjadi antara peneraju utama dalam mesyuarat di Honolulu itu ketika Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semulajadi (IUCN) membuka Kongres Pemuliharaan Dunia, yang diadakan setiap empat tahun di lokasi yang berbeza di seluruh dunia.

Tahun ini, tema persidangan ialah ‘Planet at the Crossroads’ dan bertujuan untuk mendedahkan nasib negara-negara di beberapa kepulauan yang berhadapan dengan risiko di masa akan datang dengan peningkatan laut.

Ia adalah mesyuarat alam sekitar utama yang pertama bagi pemimpin global sejak rundingan iklim Paris tahun lepas.

Persidangan pada 1 hingga 10 September itu merupakan Kongres Sedunia IUCN kali pertama yang diadakan di Amerika Syarikat sejak pertemuan yang diadakan pada tahun 1948.

Hujah dijangka mengenai isu-isu hangat seperti apa yang perlu dilakukan mengenai pasaran gading domestik yang membawa kepada pembunuhan gajah bagi mendapatkan gading mereka, dan bagaimana untuk memberi makan kepada penduduk dunia yang semakin meningkat tanpa mengurangkan sumber semula jadi. – AFP