AS kerah pesa...

AS kerah pesawat pengintip ke Singapura

SINGAPURA, 8 Dis – Amerika Syarikat telah mengerahkan kapal terbang pengintip P-8 Poseidon di Singapura untuk kali pertama, menurut kedua-dua negara, di tengah-tengah ketegangan serantau mengenai pembinaan pulau oleh Beijing di Laut China Selatan.

China dibelenggu dalam satu perbalahan wilayah dengan empat negara Asia Tenggara, termasuk sekutu Washington, Vietnam dan Filipina, dan AS pada Oktober menghantar sebuah kapal perang berhampiran rangkaian Kepulauan Spratly, mempertikaikan hak kebebasan pengemudiannya.

Singapura dan Washington menekankan keperluan untuk kehadiran tentera AS yang kukuh di rantau, di mana kapal terbang dihantar semalam dan akan kekal di sana sehingga 14 Disember.

Setiausaha Pertahanan AS, Ashton Carter dan rakan sejawatan Singapura, Ng Eng Hen “mengalu-alukan penghantaran pesawat udara P-8 Poseidon,” dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas satu mesyuarat di Washington semalam.

Penghantaran kapal terbang “akan mempromosi keupayaan yang lebih dengan tentera serantau menerusi penyertaan dalam latihan dua hala dan pelbagai pihak,” kata kenyataan.

Penghantaran juga akan menyokong usaha bantuan bencana dan keselamatan laut, tambahnya.

Satu kenyataan berasingan daripada kementerian pertahanan Singapura berkata kedua-dua menteri “mengesahkan kepentingan kehadiran AS yang kukuh di Asia Pasifik dalam menjamin keamanan dan kestabilan serantau.” – AFP