AS, Korea S b...

AS, Korea S bincang nuklear Korea U

SEOUL, 23 Sept (AFP) – Para pegawai kanan Korea Selatan dan pertahanan AS mengadakan pertemuan di Seoul hari ini bagi rundingan yang menumpu pada memberi respons kepada kemungkinan pelancaran roket Korea Utara yang pasti dilancarkan dan kemudian ujian nuklear.

Rundingan dua hari menyusuli kenyataan awal bulan ini oleh ketua angkasa lepas dan ketua agensi tenaga nuklear Korea Utara yang mencetuskan kebimbangan berhubung program nuklear dan peluru berpandu balistiknya.

Spekulasi meluas timbul bahawa Pyong-yang mungkin melancarkan pelancaran roket satelit bagi memperingati ulang tahun ke-70 parti memerintah, iaitu Parti Pekerja pada 10 Oktober.

Korea Utara menegaskan program angkasa lepasnya adalah program saintifik semata-mata, tetapi AS, Korea Selatan dan sekutu-sekutunya menganggap sebarang pelancaran roket seumpama itu menutupi ujian peluru berpandu balistik yang mencabuli resolusi PBB.

Sehari kemudian, ketua agensi nuklear kebangsaan berkata kompleks utama senjata nuklear Korea Utara sepenuhnya beroperasi – termasuklah kilang pengayaan uranium dan reaktor lima megawatt yang dilihat sebagai sumber utama senjata plutonium negara.

Rumah Putih telah pun memberi amaran Pyongyang supaya bertahan dari ‘provokasi tidak bertanggungjawab’ yang mungkin menambah ketegangan serantau.

Ketua utusan AS kepada rundingan enam parti berhubung menamatkan program senjata nuklear Korea Utara tiba di Korea Selatan semalam dan dijangka menyertai rundingan itu.