AS lancar ser...

AS lancar serangan sasar IS di Libya

TRIPOLI, 2 Ogos – Sebuah pesawat perang Amerika Syarikat semalam melakukan serangan udara ke atas kedudukan kumpulan jihad IS di kubu Libya Sirte buat kali pertama, kerajaan perpaduan di negara itu mengumumkan.

“Serangan udara Amerika yang pertama ke atas kedudukan tepat organisasi Daesh (IS) telah dijalankan hari ini, menyebabkan kerugian besar … di Sirte,” kata Perdana Menteri Fayez al-Sarraj dalam ucapan televisyen.

Di Washington, Pentagon berkata serbuan itu dilancarkan sebagai tindak balas kepada permintaan daripada Kerajaan Sarraj terhadap Negara Accord.

“Atas permintaan Kerajaan Libya Negara Accord, tentera Amerika Syarikat telah menjalankan serangan udara tepat terhadap sasaran ISIL di Sirte, Libya, untuk menyokong pasukan gabungan GNA untuk menewaskan ISIL di kubu utamanya di Libya,” Setiausaha akhbar Pentagon Peter Cook berkata, dengan menggunakan nama lain bagi IS.

Fayez Serraj ketika membuat kenyataan di TV Libya mengumumkan bahawa pesawat perang Amerika telah menyerang kubu IS Sirte di Laut Mediterranean, di utara Libya. – AP
Fayez Serraj ketika membuat kenyataan di TV Libya mengumumkan bahawa pesawat perang Amerika telah menyerang kubu IS Sirte di Laut Mediterranean, di utara Libya. – AP

Serangan semalam itu muncul selepas serbuan AS yang menyasarkan kem latihan IS di kawasan luar bandar yang berhampiran Sabratha, di luar Tripoli, pada bulan Februari dan mogok yang dijalankan pada November lalu.

Satu mogok semalam telah memusnahkan tangki IS yang telah menyasarkan orang awam, dan yang kedua melanda dua kenderaan IS yang ‘mengancam’ pasukan tempatan, Cook berkata, sambil menambah bahawa AS ‘akan terus’ menyerang Sirte, tanpa mengulas lanjut.

Presiden Barack Obama membenarkan pengeboman itu atas cadangan daripada pegawai-pegawai atasan Pentagon, dan serangan dijalankan secara “konsisten dengan pendekatan kami untuk memerangi ISIL dengan bekerjasaama dengan kuasa-kuasa tempatan yang berkebolehan dan bermotivasi,” tambah Cook.

“Amerika Syarikat berjuang bersama masyarakat antarabangsa dalam menyokong GNA dan berusaha untuk memulihkan kestabilan dan keselamatan kepada Libya,” katanya. – AFP