AS mahu Apple...

AS mahu Apple patuhi perintah

WASHINGTON, 21 Feb (Reuters) – Jabatan Keadilan AS telah memfailkan usulan Jumaat lalu dalam usaha untuk memaksa Apple Inc mematuhi perintah hakim supaya membuka pengekodan telefon bimbit iPhone milik salah seorang penembak di San Bernardino, yang memperlihatkan keengganan syarikat gergasi teknologi itu sebagai “strategi pemasaran.”

Dalam respons, eksekutif kanan Apple, yang bercakap kepada para pemberita dengan syarat identitinya dirahsiakan, mencirikan pemfailan Jabatan Keadilan itu sebagai usaha untuk mempertikaikan kesnya dalam media sebelum syarikat itu mempunyai peluang untuk memberi respons.

Ulang-alik meningkatkan pertikaian antara pentadbiran Obama dan Silicon Valley berhubung keselamatan dan privasi yang tercetus awal minggu ini.

Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) berusaha mendapatkan bantuan syarikat teknologi itu untuk menggunakan telefon milik penembak bernama Syed Rizwan Farook, dengan menghilangkan keupayaan perlindungan kod laluannya. Syarikat itu setakat ini berundur dan Khamis lalu telah mendapat tiga hari tambahan untuk memberi respons kepada perintah itu.

Seorang lelaki melalui kedai Apple di Fifth Avenue New York. – AFP
Seorang lelaki melalui kedai Apple di Fifth Avenue New York. – AFP

Seorang lagi eksekutif kanan Apple berkata Kongres adalah tempat yang betul untuk mendebatkan berhubung pengekodan, bukan bilik mahkamah.

Dia berkata Apple terkejut dengan permintaan undang-undang seumpama itu datangnya dari kerajaan AS dan bukannya dari sebuah negara dengan kebiasaan lebih lemah dalam melindungi privasi dan kebebasan awam.

Usulan itu memaksa Apple supaya mematuhi tidak membawa penalti tertentu bagi syarikat itu dan Jabatan Keadilan enggan mengulas tentang apakah jalan keluar yang ingin dicarinya.

Dalam perintah itu, para pendakwa mengetahui bahawa pemfailan terbaru ‘tidak wajar daripada segi undang-undang’ kerana Apple belum lagi memberi respons kepada perintah awal.

Pertikaian antara Apple dan Jabatan Keadilan terus kepada perdebatan yang lama berjalan tentang banyaknya penguatkuasaan undang-undang dan pegawai perisikan untuk memantau perhubungan digital.