AS mahu perja...

AS mahu perjanjian TPPA disegerakan

WASHINGTON, 3 Feb – Rumah Putih memberi amaran kepada Kongres hari ini bahawa menangguhkan mengesahkan perjanjian perdagangan rentas-Pasifik akan menjejaskan ekonomi AS.

Sebelum penandatanganan rasmi Perkongsian Rentas Pasifik (TPPA), Wakil Perdagangan AS Michael Froman melahirkan keyakinan bahawa Kongres akan menyokong perjanjian dalam tempoh beberapa bulan akan datang, di sebalik kempen presiden AS yang telah kerap menjadikan perdagangan isu yang panas.

Perjanjian antara 12 negara-negara Lingkaran Pasifik dijadualkan ditandatangani esok pada pukul 11:30 pagi di Auckland, New Zealand.

Perjanjian hebat itu yang dipersetujui pada Oktober selepas rundingan berterusan di Atlanta, Georgia bertujuan memecahkan halangan perdagangan dan pelaburan antara negara-negara yang mempunyai kira-kira 40 peratus ekonomi sejagat.

Tetapi penandatanganan akan dibuat dengan tempoh tinggal setahun lagi penggal penyokong utamanya, iaitu Presiden Barack Obama dan ramai yang membuat spekulasi bahawa anggota Kongres tidak akan mahu menjejaskan para pengundi yang merenggang dengan meluluskannya sebelum pilihan raya kebangsaan pada November akan datang.

Mesyuarat TPPA yang diadakan di Sydney tahun lepas. – Reuters
Mesyuarat TPPA yang diadakan di Sydney tahun lepas. – Reuters

Bagaimanapun Froman berkata menunda pengesahan akan mengundang kos.

“Selepas rundingan lima tahun, menandatangani TPPA adalah peristiwa penting dalam usaha kita untuk menetapkan peraturan jalan raya standard tinggi di rantau Asia Pasifik dan lebih umum dan untuk melaksanakan perjanjian yang akan memberi manfaat kepada para pekerja Amerika, para petani dan perniagaan.”

Dengan mengatakan perjanjian itu bakal menambah $100 bilion setahun kepada pertumbuhan ekonomi AS.

“Terdapat kesan penangguhan, kesan sebenar ekonomi,” ujarnya.

“Adalah mustahak untuk mengorak ke hadapan.”

Froman menekankan bahawa perjanjian itu akan mengekalkan kedudukan AS sebagai peneraju dalam “standard abad ke-21” bagi perdagangan sejagat dan perlindungan harta intelek, internet terbuka dan perlindungan buruh dan persekitaran.

“Ia juga mempunyai manfaat penting geopolitik. AS telah lama memiliki kuasa Pasifik. TPPA menunjukkan dengan jelas strategi pengimbangan semula kami ke arah Asia,” ujarnya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA