AS mula latih...

AS mula latihan di Filipina

MANILA, 19 Jun (AFP) – Dua pengangkutan pesawat udara Amerika Syarikat (AS) telah memulakan latihan di Laut Filipina, kata para pegawai pertahanan hari ini, ketika sekutu rapat Washington, Manila berdepan tekanan memuncak dari Beijing di Laut China Selatan.

Perintah Pasifik Amerika Syarikat (AS) berkata kapal USS John C.Stennis dan USS Ronald Reagan, antara kapal perang terbesar di dunia, mula menjalankan latihan pertahanan udara, pengawasan laut dan serangan jarak jauh pada Sabtu.

Perintah itu mengatakan operasi-operasi berkenaan menandakan kehadiran berterusan Amerika di Asia Pasifik ketika China melebarkan kekuatan maritimnya dan terlibat dalam aktiviti pembinaan pulau secara besar-besaran di air yang dipertikaikan.

“Tidak ada Tentera Laut lain yang boleh menumpukan pada kuasa tempur seperti ini di sebuah laut…ia benar-benar hebat,” kata Laksamana Muda AS, Marcus Hitchcock, komander kumpulan penyerang pengangkutan.

Setiausaha Pertahanan AS, Ashton Carter mengunjungi Stennis pada April ketika ia berlayar ke Filipina berhampiran kawasan yang dipertikaikan tempat China telah mengembangkan pulau-pulau kecil dan terumbu ke pulau-pulau yang berkemampuan untuk menyokong lapangan terbang dan pemasangan lain.

Filipina telah meningkatkan hubungan pertahanan dengan AS, sekutu perjanjian lamanya dan bekas pemerintah kolonial, untuk membantu meningkatkan keupayaan pasukan bersenjata yang paling terlemah di Asia.

Latihan AS menyelaraskan aktiviti lebih 12,000 kelasi, 140 pesawat udara, enam pesawat penempur dan dua pengangkutan, kata Hitchcock.

Perintah mengatakan latihan itu adalah bermaksud untuk mempromosi kebebasan navigasi dan penerbangan di ruang udara dan perairan rantau itu.

“Ia adalah peluang hebat bagi kami untuk melatih tentang bagaimana kami akan mengoperasikan kumpulan serangan pengangkutan berganda dalam persekitaran yang disaingi,” kata komander lain bagi kumpulan penyerang pengangkutan, Laksamana Muda AS, John Alexander.

Tentera Laut AS mengatakan ia sudah menjalankan operasi kumpulan serangan pengangkutan dwi selama beberapa tahun di Laut Filipina, Laut China Selatan dan Laut China Timur, tempat China mempunyai pertikaian berasingan dengan Jepun berhubung pulau-pulau kecil.

Jurucakap jabatan pertahanan Filipina, Peter Galvez berkata latihan itu menunjukkan bahawa AS amat ‘tegas’ dalam memenuhi ‘komitmen berperisainya’ untuk mempertahankan Filipina.

“Kami mengalu-alukan kerjasama kukuh dan rakan kongsi kami miliki bersama rakan-rakan kami dan sekutu-sekutu….berdasarkan (pertikaian itu) di mana hak sah mereka telah dilampaui,” ujarnya kepada AFP.