AS mungkin ti...

AS mungkin tidak capai 1 juta kenderaan elektrik

WASHINGTON, 22 Jan (Reuters) – Jualan kenderaan elektrik (EVs) di Amerika Syarikat mungkin tidak akan mencecah satu juta sehingga tahun 2020, kata Setiausaha Tenaga Ernest Moniz semalam, menunjukkan pembelian telah merosot di bawah matlamat Presiden Barack Obama untuk mencecah jumlah tersebut pada 2015.

Dalam satu temu bual mengenai isu sampingan pameran kereta Washington, Moniz berkata negara mungkin mencapai angka tersebut dalam tempoh tiga hingga empat tahun dengan peningkatan berterusan dalam teknologi bateri, tetapi harga gasolin yang rendah memberi kesan negatif ke atas jualan.

“Jika kami menerima peningkatan sedikit, jelasnya kami mempunyai tiga atau empat tahun lagi,” beritahu Moniz kepada Reuters selepas melihat pada beberapa kenderaan elektrik baru pada pameran.

“Saya tetap yakin.”

Pada Ogos 2008, dengan harga gas mencecah hampir AS$4 satu gelen, calon presiden Barack Obama menetap matlamat untuk mendapatkan satu juta kenderaan elektrik di jalan raya pada tahun 2015, sesuatu yang diulanginya dalam ucapan State of Union pada 2011.

ARTIKEL YANG SAMA