AS, Rusia usa...

AS, Rusia usaha capai perjanjian Syria

HANGZHOU, China, 5 Sept – Diplomat tertinggi dari Amerika Syarikat dan Rusia hari ini gagal mencapai perjanjian untuk meringankan bebanan peperangan di Syria, pegawai-pegawai AS berkata, selepas tentera kerajaan mengepung bahagian-bahagian yang dikuasai oleh pemberontak Aleppo.

Walau bagaimanapun, Presiden Rusia, Vladimir Putin berkata bahawa terdapat beberapa ‘penjajaran’ dengan rakan sejawatannya dari Amerika Syarikat, Barack Obama ke atas Syria selepas rundingan di China, menegaskan kedua-dua pihak boleh mencapai perjanjian tidak lama lagi.

“Kita mempunyai beberapa penjajaran kedudukan dan kefahaman tentang apa yang kita boleh lakukan untuk meredakan keadaan di Syria,” katanya pada sidang akhbar selepas sidang kemuncak G20 di China.

Vladimir Putin (kanan) dan Menteri Luar Sergei Lavrov menghadiri mesyuarat dengan Presiden Amerika Syarikat pada Sidang Kemuncak G20 kelmarin. – AFP
Vladimir Putin (kanan) dan Menteri Luar Sergei Lavrov menghadiri mesyuarat dengan Presiden Amerika Syarikat pada Sidang Kemuncak G20 kelmarin. – AFP

“Saya percaya bahawa kita berada di landasan yang betul dan boleh, sekurang-kurangnya untuk beberapa tempoh masa, bersetuju untuk menjalankan percubaan bertenaga bersama untuk membuat keadaan di Syria lebih sihat,” katanya.

Washington dan Moscow menyokong menentang pihak dalam konflik lima tahun, yang telah membunuh kira-kira 300,000 orang dan memaksa berjuta-juta untuk melarikan diri.

Satu perjanjian untuk memberi bantuan kepada orang awam yang terperangkap dalam serangan di Aleppo dan sekurang-kurangnya sebahagiannya menghentikan serangan bom antara Rusia dan Syria telah dibincangkan semalam, sebelum rundingan berakhir. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA