AS sokong apa...

AS sokong apa sahaja keputusan Palestin-Israel

WASHINGTON, 15 Feb – Rumah Putih membayangkan peralihan semalam, dengan sokongan berdekad-dekad lamanya bagi penyelesaian dua kerajaan kepada konflik Israel-Palestin, sebelum lawatan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu ke Rumah Putih.

Seorang pegawai kanan Rumah Putih berkata AS tidak lagi akan mengikut sebarang syarat penyelesaian damai, tetapi akan menyokong apa yang dipersetujui bersama oleh kedua-dua belah pihak.

“Penyelesaian dua negara yang tidak membawa perdamaian bukan matlamat yang ingin dicapai oleh mana-mana pihak,” pegawai itu berkata dengan merahsiakan identitinya.

“Perdamaian adalah matlamat, sama ada ia datang dari bentuk penyelesaian dua kerajaan jika itu yang dikehendaki oleh pihak-pihak itu, atau sesuatu yang lain jika itu yang diinginkan oleh kedua belah pihak itu.”

“Akan terpulang kepada mereka, kami tidak akan mengikut apakah syarat perdamaian itu nanti,” kata pegawai itu lagi.

Seorang budak Palestin menjenguk keluar dari pintu rumahnya berdekatan runtuhan bangunan yang musnah ketika perang 50 hari di antara pejuang Hamas dan Israel. - AFP
Seorang budak Palestin menjenguk keluar dari pintu rumahnya berdekatan runtuhan bangunan yang musnah ketika perang 50 hari di antara pejuang Hamas dan Israel. – AFP

Presiden Trump menerima kunjungan Netanyahu di Rumah Putih hari ini dan dijangka akan melahirkan keinginan untuk membantu untuk menjadi pihak perantara penyelesaian kepada konflik.

Beliau telah pun memilih anak menantu lelakinya Jared Kushner dan peguam Jason Greenblatt untuk mengetuai usaha perdamaian beliau itu.

Namun persoalan utama masih tentang bagaimana Trump akan mencapai matlamat itu.

Bagi bahagian lebih separuh abad, kerajaan-kerajaan berganti-ganti AS, pihak Republikan dan Demokrat telah menyokong penyelesaian dua kerajaan. Itu adalah asas rundingan damai di Oslo dan Camp David.

Namun sejak menduduki jawatannya pada lewat Januari, Trump telah berusaha menunjukkan AS adalah sekutu tetap Israel dan cuba untuk membuat perbezaan dengan dasar-dasar Presiden Barack Obama.

Netanyahu telah meraih kemenangan pemilihan semula pada tahun 2015 dengan menegaskan beliau tidak akan menerima pembentukan sebuah kerajaan Palestin, satu ikrar yang dianggap menyuramkan hubungan dengan Rumah Putih Obama.

Obama kerap memberi amaran bahawa pembentukan penyelesaian Israel boleh menjadikan penyelesaian kedua-dua negara itu mungkin penyelesaian adalah yang mustahil. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA