AS sokong per...

AS sokong perdana menteri Iraq

STUTTGART, Jerman, 3 Mei (Agensi) – Perdana Menteri Iraq, Haider al-Abadi dalam kedudukan kuat meskipun pergolakan politik di Iraq, berdasarkan kepada kejayaan di bahagian medan perang dan komitmennya terhadap negeri pelbagai puak, ujar Setiausaha Pertahanan AS, Ash Carter.

“Dia kelihatan dalam kedudukan yang sangat kukuh. Secara jelas kami menyokong kuatnya kerana pegangannya,” Carter memberitahu para wartawan yang sama perjalanan dengannya sebelum mendarat di Jerman.

Carter begitu menyokong Abadi, salah satu sekutunya terkuatnya terkini, berikutan berbulan-bulan perbalahan politik Iraq yang sengit yang telah meletakkan negara di hujung tanduk.

Abadi telah mencuba untuk menggantikan parti bergabung menteri-menteri bersama ahli-ahli teknokrat sebagai sebahagian kempen anti-korupsi. Sebuah parlimen berbahagi telah gagal untuk meluluskan cadangan itu di tengah-tengah pergelutan dan demonstrasi. “Perdana Menteri Abadi telah menjadi rakan dalam semua perkara yang penting bagi masa depan Iraq,” ujar Carter.

Korupsi menjadi isu utama selepas harga global minyak menjunam dua tahun lalu, mengurangkan bajet negara pada suatu masa apabila ia memerlukan pendapatan tambahan untuk memerangi ISIS. “Itu sebabnya ia begitu penting bagi komuniti antarabangsa untuk membantu dan menyokong kerajaan Iraq ketika ini,” ujar Carter, menjelang rundingan di Eropah minggu ini dengan sekutu-sekutu dalam kempen terhadap Daesh.

Militan-militan telah mengundur diri sejak Disember, apabila tentera Iraq menawan semula Ramadi, bandar terbesar di rantau barat. Bulan lepas, tentera menawan rantau Hit yang berhampiran, menolak mereka jauh ke utara sepanjang lembah Euphrates.

Amerika Syarikat menerajui usaha pakatan dalam membantu Iraq mengusir kumpulan itu. Namun pegawai-pegawai AS memperakui bahawa keuntungan tentera, termasuk penawanan semula Iraq terhadap bandar Ramadi dan Hit, tidak mencukupi.