AS tidak mamp...

AS tidak mampu mengakses telefon pengganas

WASHINGTON, 10 Feb – Ejen-ejen AS tidak mampu mengakses telefon yang pernah digunakan oleh penyerang-penyerang pejuang Islam dalam penembakan San Bernardino, ketua FBI berkata semalam, dengan merungut bahawa pengekodan menjejaskan penyiasatan.

Pengarah FBI James Comey mendedahkan masalah itu ketika dia memberi penerangan ringkas kepada ahli-ahli undangan tentang ancaman yang muncul, menggunakannya untuk menekankan kebimbangan kerajaan tentang kekuatan pengekodan yang diperolehi secara komersial.

“Ia menjejaskan kerja cegah pengganasan kami,” ujarnya.

“Di San Bernardino, penyiasatan kami yang paling penting, ialah kami masih mempunyai salah satu telefon pembunuh yang tidak boleh kami akses, lebih dua bulan kini dan kami mengusahakannya.”

Pada 2 Disember tahun lalu, warga AS Syed Farook dan isterinya warga Pakistan, Tashfeen Malik menyerbu ke sebuah acara sosial tempat kerja dan menembak mati 14 orang di San Bernardino, California.

Sejak serangan itu, perisikan FBI dan AS berusaha untuk mengetahui takat mana pasangan adalah radikal sendiri dan sama ada atau tidak mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan atau individu yang menjadi inspirasi pejuang jihad.

Anekdot Clapper tentang saluran telefon tersangka ke dalam kempen lebih meluas bahawa kerajaan AS berusaha memujuk syarikat gergasi teknologi Silicon Valley untuk membolehkannya membuka peranti berkod dan fail-fail online.

Para pengguna,yang bimbang akibat jenayah siber dan intipan kerajaan semakin terdorong kepada produk yang dilindungi dan industri itu ingin sekali memberi dalam pasaran itu, di sebalik kebimbangan bahawa pengekodan memberi kuasa kepada para penjenayah.

“Peranti-peranti itu akan menahan bukti pornografi kanak-kanak, perhubungan yang dibuat seseorang sebelum mereka terbunuh, sebelum mereka hilang,” kata Clapper, dengan menghuraikan bahawa telefon itu sudah terkunci.

“Maka itu adalah masalah besar dengan penguat kuasa undang-undang yang mempunyai waran geledah apabila anda mencari peranti yang tidak boleh dibuka meskipun hakim mengatakan itu kemungkinan terdapat sebab munasabah untuk membukanya.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA