AS$2.1 bilion...

AS$2.1 bilion minyak premium dibazirkan di AS

LOS ANGELES, 26 Sept – Jika anda menyimpan gas premium ke dalam kereta anda dan fikir anda sedang melakukan sesuatu yang baik untuk kereta anda, peluangnya adalah anda mungkin silap dan anda mungkin membazir dolar anda, menurut penyelidikan Persatuan Automobil Amerika (AAA).

“Menggunakan minyak premium dalam kenderaan yang dikhaskan untuk pemanduan biasa adalah seperti membuang duit daripada tingkap ketika anda memandu,” kata Megan McKernan, pengurus Pusat Penyelidikan Kereta Kelab Automobil California Selatan (ARC), pada Jumaat, menjelaskan gasolin premium, yang dirumuskan untuk reka bentuk enjin khas, tidak mungkin memberikan manfaat kepada kebanyakan kenderaan.

Tambahan pula, tidak adanya petunjuk yang menunjukkan bahawa penggunaan gas premium adalah lebih baik untuk alam sekitar, beritahu Jurutera Utama AAA Tim Lavery kepada Xinhua. “Ia tidak mendatangkan faedah kepada dompet anda disebabkan anda membayar lebih banyak, tetapi anda tidak menerima sebarang manfaat.”

16.5 juta pemandu Amerika telah menggunakan minyak premium meskipun cadangan pengeluar untuk 270 juta kali, membazir kira-kira AS$2.1 bilion pada tahun lalu sahaja.
16.5 juta pemandu Amerika telah menggunakan minyak premium meskipun cadangan pengeluar untuk 270 juta kali, membazir kira-kira AS$2.1 bilion pada tahun lalu sahaja.

Sebagai persatuan motor dan perjalanan terbesar di Amerika Utara, AAA menyediakan lebih daripada 56 juta anggota dengan perkhidmatan perjalanan, insurans, kewangan dan penyelidikan. ARC adalah satu-satunya kemudahan penyelidikan kereta yang berdedikasi untuk AAA yang berpangkalan di Los Angeles.

Menurut satu laporan yang dikeluarkan oleh AAA pada minggu ini, 16.5 juta pemandu Amerika telah menggunakan minyak premium meskipun cadangan pengeluar untuk 270 juta kali, membazir kira-kira AS$2.1 bilion pada tahun lalu sahaja.

Bagaimanapun, pakar AAA juga memberitahu Xinhua bahawa kajian hanya menguji enjin gasolin tradisional, dan untuk kebanyakan kenderaan hibrid di luar sana, sama ada terdapatnya perbezaan di antara gas biasa dan premium masih tidak diketahui.

“Lebih banyak kajian akan dijalankan ke atas kenderaan hibrid, tetapi untuk sekarang pemilik hibrid harus memeriksa manual pemilik mereka terlebih dahulu,” kata Lavery. – Xinhua