AS$450 juta b...

AS$450 juta bagi program antikemiskinan Filipina

MANILA, 21 Feb (Reuters) – Bank Dunia pada Sabtu lalu meluluskan AS$450 juta bagi pembiayaan program antikemiskinan utama di Filipina, yang akan menyediakan penjagaan kesihatan asas dan pendidikan kepada berjuta-juta keluarga sehingga 2019.

Pembiayaan yang dijalankan di bawah Bank Pembangunan Kebajikan Masyarakat dan Pembaharuan Projek II, akan merangkumi kira-kira 7 peratus daripada jumlah kos pelaksanaan, apa yang dikenali sebagai program pemindahan tunai bersyarat (CCT).

Manila telah memperuntukkan kira-kira 62.7 bilion peso (AS$1.32 bilion) daripada bajet 2016 bagi skim itu, dan ia sedang berkembang pada tahun ini untuk menampung 4.6 juta isi rumah.

“Bank Dunia teguh dalam komitmen dan sokongan untuk CCT ini kerana kami percaya ia akan menyumbang kepada pengurangan kemiskinan dan ketidaksamaan,” kata Cecilia Vales, Pemangku Pengarah negara Bank Dunia di Filipina.

Satu perempat daripada negara Filipina, 100 juta orang hidup di bawah garis kemiskinan. Program CCT di Filipina telah berkembang dan menjadi salah satu program jaringan keselamatan sosial terbesar di dunia, dengan 82 peratus daripada manfaat itu diserahkan kepada bawah 40 peratus daripada penduduk, menurut Bank Dunia.

Kajian terkini menunjukkan bahawa program itu telah mengurangkan jumlah kemiskinan dan kemiskinan makanan di kalangan penerima iaitu sebanyak 6.7 mata peratusan.

Di peringkat kebangsaan, program ini dianggarkan telah mengurangkan kedua-dua jumlah kemiskinan dan kemiskinan makanan sehingga 1.4 mata peratusan pada tahun 2013.

Di seluruh dunia, lebih daripada 1.9 bilion orang di 136 negara yang berpendapatan rendah dan sederhana mendapat manfaat daripada program jaringan keselamatan sosial seperti CCT itu, menurut laporan Bank Dunia, Jaringan Keselamatan Sosial 2015. India, Brazil dan Mexico mempunyai program yang terbesar.