AS,China perk...

AS,China perkembang kemahiran, perketat kawalan ideologi

BEIJING, 14 Sept – Hadiah besar seorang jutawan AS kepada salah sebuah universiti terkemuka China bagi sebuah program yang meniru Biasiswa Rhodes, Oxford dibuat ketika negara berusaha meningkatkan prestij sekolah-sekolahnya ketika mengetatkan kawalan ideologi di bilik-bilik darjah.

Universiti Tsinghua di Beijing merasmikan kolej barunya, Kolej Schwarzman pada hujung minggu lalu, yang diberi nama sempena nama pengasas bersama dana perlindungan Blackstone, Stephen Schwarzman, yang telah mendermakan AS$100 juta dan mengumpul AS$350 juta lagi untuk memulakan skim ini.

Program itu, sepenuhnya membiayai ijazah sarjana setahun yang dihasratkan untuk menggalakkan pemahaman tentang China, dalam beberapa segi menyerupai Biasiswa Rhodes di Oxford.

Gambar fail pada 10 September 2016 menunjukkan Schwarzman menyampaikan ucapan semasa majlis perasmian kolej Schwarzman di universiti Tsinghua di Beijing. – AFP
Gambar fail pada 10 September 2016 menunjukkan Schwarzman menyampaikan ucapan semasa majlis perasmian kolej Schwarzman di universiti Tsinghua di Beijing. – AFP

Ia ditubuhkan dengan keinginan penjajah Britain dan hartawan lombong Cecil Rhodes, yang meninggal dunia pada tahun 1902 bagi para pelajar yang memperlihatkan ‘kekuatan moral ciri’ dan ‘naluri untuk mengetuai’ dengan niat utama untuk memulakan peperangan yang mustahil.

Pada majlis perasmian, Schwarzman menekankan peranan pelajar ialah menggalakkan persahabatan, dan kerjasama antara AS dan China dalam ketika ketegangan yang meningkat.

“Itu paradoks masa kita bahawa pembaharuan dan program yang menyatukan dunia kerap mewujudkan kebimbangan dan salah faham yang memecahbelahkan kita,” katanya. – AFP