Asciano pisah...

Asciano pisah pengambilalihan bersama

SYDNEY, 15 Mac (AFP) – Syarikat gergasi logistik Australia, Asciano mengatakan hari ini yang ia mencadangkan perjanjian pengambilalihan sebanyak Aus$9.05 bilion (AS$6.8 bilion) antara dua pesaing plaintif antarabangsa dan tempatan, memisahkan aset landasan kereta api dan pelabuhan syarikat itu.

Pengumuman itu menamatkan perang bidaan bagi Asciano, sebuah landasan kereta api besar Australia, operator pelabuhan dan pengangkutan, antara satu konsortium yang diketuai oleh Kumpulan Infrastruktur Brookfield Kanada dan sebuah kumpulan yang diketuai oleh Qube Australia yang termasuk dana kekayaan berdaulat China.

Di bawah bidaan bersama, Asciano bernilai Aus$9.28 sesaham, atau Aus$9.05 bilion.

Qube akan memisahkan perniagaan pelabuhan dengan Brookfield, yang anggota konsortium termasuk dana kekayaan kerajaan Penguatkuasaan Pelaburan Qatar.

Gambar fail 1 Mac menunjukkan ibu pejabat bangunan CIC di Beijing. – AFP
Gambar fail 1 Mac menunjukkan ibu pejabat bangunan CIC di Beijing. – AFP

Kumpulan lain, yang termasuk CIC Capital Corporation China, dana pelaburan kerajaan Singapura GIC, Lembaga Pelaburan Pelan Pencen Kanada, kumpulan pelaburan Rakan-rakan Infrastruktur Global, dan Syarikat Pengurusan Pelaburan British Columbia, akan memperoleh operasi landasan itu.

Qube mengatakan hari ini pengaturan itu adalah satu ‘hasil yang sangat menarik bagi semua pemegang saham’ yang boleh ‘ditransformasikan’ dan memiliki ‘manfaat penting’ bagi firma tersebut.

Firma infrastruktur dan logistik yang berpangkalan di Sydney juga mengumumkan hari ini sebanyak Aus$800 juta ekuiti ditingkatkan untuk membiayai bidaannya.