ASEAN elak un...

ASEAN elak ungkit keputusan tribunal

VIENTIANE, 25 Julai – Negara Asia Tenggara pada hari ini mengelak kritikan China tentang tuntutannya ke atas Laut China Selatan, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas perselisihan beberapa hari yang memberikan kuasa terbesar itu kemenangan diplomatik.

Sepuluh negara anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) itu mengelak menyebut satu keputusan oleh tribunal yang disokong oleh PBB yang telah menolak tuntutan China dan menimbulkan kemarahan Beijing.

Sebaliknya, ASEAN mengulang bahawa ia ‘amat bimbang’ dengan ‘penebusgunaan tanah dan pertambahan aktiviti’ dan meminta ‘kesabaran’ di jalan air strategik itu.

Lautan yang dipertikaikan itu, di mana kira-kira AS$5 trilion dalam perkapalan melaluinya setiap tahun, telah menjadi sumber ketegangan yang meningkat di antara China dan negara jiran Asia tenggara serta Amerika Syarikat.

Diplomat serantau berkumpul di ibu negara Laos Vientiane untuk sidang kemuncak ASEAN yang telah diselubungi isu bergolak tuntutan wilayah.

Gambar yang diambil pada 24 Julai menunjukkan Mesyuarat Menteri-menteri Luar Negeri ASEAN di Vientiane, bandar Laos. – Xinhua
Gambar yang diambil pada 24 Julai menunjukkan Mesyuarat Menteri-menteri Luar Negeri ASEAN di Vientiane, bandar Laos. – Xinhua

Ia adalah kali pertama peserta utama – termasuk Setiausaha Negara AS John Kerry dan Menteri Luar China Wang Yi – telah bertemu beramai-ramai sejak tribunal sokongan PBB menolak tuntutan Beijing ke atas kawasan Laut China Selatan dua minggu lalu.

Duta terkenal ASEAN telah menghabiskan beberapa hari bertekak mengenai cara-cara bertindak balas terhadap keputusan berkenaan di tengah perpecahan, rasa sakit hati dan kebimbangan bahawa blok bersikap teragak-agak dalam responsnya terhadap cabaran keselamatan.

Sekutu Beijing Kemboja telah dituduh merosakkan usaha oleh blok untuk bersatu dalam menggesa China supaya mematuhi keputusan tribunal.

Empat anggota ASEAN, Vietnam, Filipina, Malaysia dan Brunei, mempunyai persaingan dengan Beijing mengenai tuntutan ke atas kawasan di Laut China Selatan.

Kebanyakan anggota mahu meneruskan tekanan ke atas China mengenai kempen pembinaan pulaunya.

Namun ASEAN beroperasi berdasarkan tradisi diplomasi, bermakna sebuah negara boleh mempunyai veto efektif jika ia tidak bersetuju.

Satu kenyataan dikeluarkan akhirnya pada hari ini setelah rundingan saat-saat akhir selama beberapa jam yang akhirnya berjaya memecah kebuntuan – namun ia mengelak daripada mengkritik China. – AFP