ASEAN perlu t...

ASEAN perlu tumpu 4 faktor pacu kejayaan

KUALA LUMPUR, 1 Jun – ASEAN mempunyai alasan kukuh untuk optimis terhadap masa depannya dengan syarat setiap kerajaannya menyedari kepentingan penyepaduan mereka bagi merealisasikan potensi masing-masing.

Sehubungan itu, Pengerusi CIMB Group Holdings, Datuk Seri Nazir Tun Abdul Razak, menggesa anggota ASEAN menumpukan empat faktor pemacu potensi besar gagasan berkenaan iaitu pelaksanaan di peringkat negara, penggunaan teknologi, pembaharuan global serta kepentingan geopolitik.

“Dari segi pelaksanaannya, setiap kerajaan (negara anggota ASEAN) perlu bijak untuk membuat pilihan pelaburan tepat dan di mana serta mempunyai infrastruktur yang sewajarnya,” katanya pada sesi interaksi di Forum Ekonomi Dunia Mengenai ASEAN, selama dua hari, bermula hari ini.

Nazir yang juga salah seorang ahli panelis sesi berkenaan, juga menyifatkan pendidikan sebagai aspek teras bagi mempertingkatkan pelaksanaan dalam kalangan kerajaan berkaitan.

“Faktor kedua adalah keperluan kita menerima dan mengamalkan revolusi teknologi berikutan kepentingannya mewujudkan usahawan dan pada masa sama membolehkan mereka saling bersaing,” katanya.

Mengulas faktor ketiga, beliau berkata negara-negara ASEAN juga perlu menumpukan usaha penstrukturan semula ekonomi rantau ini serta membuat perubahan yang pada akhirnya mengundang manfaat untuk blok perdagangan itu. – Bernama

 

ARTIKEL YANG SAMA