ASEAN ‘tutup ...

ASEAN ‘tutup mulut’ berhubung keputusan Laut China Selatan

KUALA LUMPUR, 14 Julai – Asia Tenggara tidak akan mengeluarkan keterangan terhadap penolakan tuntutan wilayah China di Laut China Selatan oleh tribunal antarabangsa, menurut diplomat-diplomat serantau hari ini, menyalahkan tiada komen berhubung tekanan daripada Beijing.

Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) telah ditimbang sama ada untuk menyuarakan perintah Selasa lepas oleh Mahkamah Kekal Timbang Tara di The Hague, berkata diplomat-diplomat Asia Tenggara bersama pengetahuan terhadap perkara itu.

Namun 10 ahli ASEAN, yang perpaduannya telah semakin tegang dalam menghadapi perluasan China, tidak dapat mencari titik persamaan, kata mereka.

“Pegawai-pegawai ASEAN telah menyediakan draf ucapan namun belum ada perjanjian untuk mengeluarkan keterangan bersama,” kata seorang diplomat Asia Tenggara, menambah bahawa China dipercayai belajar daripada sekutu-sekutu ASEAN Laos dan Kemboja untuk mengelakkan satu keterangan dalam urusan yang sangat bertanggungjawab.

“Beberapa negara ASEAN sememangnya tidak gembira. Tindakan Beijing boleh dilihat sebagai gangguan dalam pemusatan ASEAN,” menurut sumber itu.

Seorang lagi diplomat kanan Asia Tenggara berkata China telah “berjaya dalam memecahkan ASEAN melalui sekutu-sekutunya dalam isu Laut China Selatan,” merujuk kepada Laos dan Kemboja.

Tekanan China telah dipersalahkan bulan lalu bagi mengejutkan diplomatik pusingan U oleh ASEAN, yang secara pantas menyangkal satu keterangan bersama yang dikeluarkan oleh Malaysia selepas mesyuarat ASEAN-China.

Keterangan itu telah melahirkan kecemasan ke atas aktiviti-aktiviti Beijing di Laut China Selatan. Kemelut itu menekankan ketidakupayaan blok itu dalam mempertahankan barisan bersatu dalam isu ini.

China menuntut hampir semua lautan strategik, tuan rumah kepada beberapa laluan kapal paling penting dunia dan telah semakin memperkukuhkan tapaknya dengan menukar terumbu-terumbu karang menjadi pulau-pulau. – AFP