Asia lonjak p...

Asia lonjak peluang Blatter

MANAMA, 1 Mei (AFP) – Sepp Blatter menghampiri penggal kelima sebagai presiden FIFA semalam apabila sekutu rapat yang juga bos bola sepak Asia, memenangi kuasa baru dan mendiamkan penentang dalam kongres serantau di Bahrain.

Ketua dari Switzerland itu memastikan Asia kuat dan disokong oleh Shaikh Salman bin Ebrahim al Khalifa, yang dilantik semula tanpa tentangan pada perhimpunan Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC).

Kerabat Diraja Bahrain itu menjadi naib presiden FIFA dan menunjukkan pengaruhnya yang semakin meningkat apabila menolak bantahan Korea Selatan terhadap prosedur undian.

Blatter memuji Asia dalam ucapannya kepada orang ramai yang melibatkan pesaingnya untuk presiden FIFA, Putera Ali bin al Hussein, Michael van Praag dan Luis Figo.

Dan Shaikh Salman mengembalikan permintaan apabila dia membaharui ikrar gabungan Asia yang dibuatnya pada kongres luar biasa tahun lepas sebelum Piala Dunia di Brazil.

Sepp Blatter (tengah) mengambil gambar bersama peserta Kongres AFC di Manama, Bahrain semalam. – AFP
Sepp Blatter (tengah) mengambil gambar bersama peserta Kongres AFC di Manama, Bahrain semalam. – AFP

“Presiden, tolong pastikan bahawa keluarga bola sepak Asia berdiri di belakang anda ketika ahli persatuan AFC membuat keputusan sebulat suara di Sao Paulo tahun lepas. Kami bersedia untuk bekerja sama dengan anda pada masa depan,” kata Shaikh Salman dalam ulasan penutupnya.

Sama ada semua 46 undi Asia akan memihak kepada Blatter pada 29 Mei adalah terbuka kepada persoalan tetapi dalam kongres bola sepak sebelum undian, ketua berusia 79 tahun itu dilihat kebal. Bagaimanapun Blatter, yang boleh mengharapkan sokongan hampir sebulat suara daripada 54 undian Afrika, tidaklah terlalu gembira ketika dia membuat ulasan utamanya kepada pengundi sebelum undian FIFA.