Assad tekad t...

Assad tekad tawan seluruh Syria

PARIS, 16 Feb – Presiden Bashar al-Assad berkata hari ini Raqa bukan sasaran utama untuk tenteranya, berkata matlamatnya adalah menawan semula “setiap inci” wilayah Syria.

“Raqa adalah satu simbol,” kata Assad dalam satu temu bual dengan media Perancis, sementara menegaskan serangan pejuang jihad yang dilancarkan di Perancis “tidak semestinya disediakan” di kubu kumpulan Islamic State (IS) di Syria.

“Anda mempunyai ISIS dekat dengan Damsyik, anda mempunyai mereka di merata tempat,” kata Assad, menggunakan satu lagi akronim untuk IS.

“Terdapatnya dasar utama di semua tempat bergantung pada perkembangan pertempuran,” kata beliau, tatkala rundingan perdamaian baru dijangka dilancarkan di ibu negeri Kazakh Astana.

Bashar Al-Assad ketika ditemu bual oleh media Perancis. - AFP
Bashar Al-Assad ketika ditemu bual oleh media Perancis. – AFP

“Mereka berada di Palmyra sekarang dan di timur Syria,” kata beliau dalam temu bual di Damsyik dengan radio Europe I dan televisyen TFI dan LCI. “Bagi kami, ia adalah sama, Raqa, Palmyra, Idlib, semuanya adalah sama.”

Pemimpin Syria itu berkata menjadi “tugas mana-mana kerajaan” untuk mengawal semula “setiap inci” wilayahnya.

Selepas beberapa siri kekalahan besar di Iraq dan Syria, dua kubu utama pejuang jihad Mosul dan Raqa diserang oleh tentera yang disokong oleh gabungan pimpinan AS.

Selepas kempen empat bulan, tentera Iraq sedang memperketat kawalan ke atas Mosul, sementara di Syria, gabungan Arab-Kurd, Tentera Demokratik Syria, telah mara ke Raqa. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA