ATM pertingka...

ATM pertingkatkan tahap keselamatan di Sabah

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Bernama) – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan menambah satu lagi batalion di Sabah bagi mempertingkatkan tahap keselamatan sempadan darat di negeri itu.

Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor berkata ATM telah menggandakan kekuatan tentera di kawasan terlibat bagi memastikan sempadan negara tidak dibolosi oleh penceroboh dari luar.

“ATM telah menambah anggota di sempadan untuk membuat rondaan di kawasan yang dipertanggungjawabkan…sempadan di situ (sempadan darat di Sabah) agak besar dan sebahagian besarnya adalah hutan rimba,” katanya hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas dimasyhurkan sebagai ahli keempat Hall of Fame di Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) di sini.

Menurutnya pada masa yang sama, beliau telah mengarahkan pemerintahan medan untuk membuat satu pendekatan operasi yang baharu bagi mengukuhkan keupayaan anggotanya di kawasan berkenaan.

“Pendekatan operasi ini berbeza dari apa yang kita telah lakukan sekarang.

Perkara ini akan ditaklimatkan kepada saya semasa mesyuarat jawatankuasa operasi yang akan datang,” katanya.

Hall of Fame merupakan penganugerahan tanda perhormatan tertinggi kepada alumni MPAT yang masih berkhidmat serta memegang jawatan tertinggi dalam perkhidmatan.

Sebelum ini pengiktirafan sama diberikan kepada Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin sebagai penerima pertama diikuti penerima kedua, bekas Panglima Tentera Udara Jeneral Tan Sri Rodzali Daud.

Penerima ketiga merupakan Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish.