Australia ber...

Australia beri amaran ancaman keganasan di M’sia

SYDNEY, 22 Feb (AFP) – Australia telah memberi amaran akan kemungkinan serangan keganasan di ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, yang menggesa pelancong untuk berhati-hati selepas beberapa tangkapan dibuat.

“Pengganas mungkin merancang serangan di dalam dan sekitar Kuala Lumpur,” Jabatan Hal Ehwal Luar dan Perdagangan Australia berkata dalam langkah-langkah berjaga yang dikeluarkan lewat semalam.

“Serangan boleh terjadi dimana-mana sahaja dan lokasi yang sering dikunjungi oleh orang Barat adalah kawasan yang sasaran. Kamu harus lebih berhati-hati pada masa ini.”

Penasihat, daripada yang “menjalankan langkah-langkah keselamatan biasa” seluruh negara, berkata terdapat “ancaman keganasan yang berterusan di Malaysia, termasuk Kuala Lumpur dan bandar-bandar utama yang lain”.

Ia berikutan pihak berkuasa Malaysia telah menahan beberapa orang yang dipercayai terlibat dalam merancang serangan, katanya, termasuk tempat-tempat hiburan di Kuala Lumpur.

Polis Malaysia berkata pada akhir bulan lalu mereka telah menahan tujuh suspek militan Islamic State (IS) yang merancang keganasan, termasuk seorang yang didakwa yang telah terkait dengan pelampau Indonesia, Bahrun Naim.