Australia ber...

Australia beri amaran kemungkinan serangan di Indonesia

JAKARTA, 25 Feb (Reuters) – Australia mengeluarkan amaran kelmarin mengenai kemungkinan serangan militan sedang dirancang di Indonesia, hanya beberapa hari selepas amaran yang sama dibuat kepada ibu negara Malaysia, iaitu menjadi suatu tanda kebimbangan yang semakin meningkat ke atas militan di Asia Tenggara.

“Tanda-tanda terbaru yang menunjukkan bahawa pengganas mungkin dalam peringkat lanjutan menyediakan serangannya di Indonesia,” kata penasihat perjalanan yang dibuat pada laman web kerajaan Australia (http://smartraveller.gov.au/countries/indonesia).

Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Australia tidak bertindak balas kepada permintaan untuk maklumat lanjut.

Australia mengeluarkan kenyataan yang sama pada Ahad lalu mengenai kemungkinan serangan di dalam dan sekitar Kuala Lumpur. Britain, New Zealand, Kanada dan misi diplomatik lain di Malaysia tidak lama lagi akan diberi notis dalam memberi peringatan terhadap perjalanan ke pulau-pulau pantai di negeri timur Sabah.

Malaysia telah dalam keadaan berjaga-jaga sejak serangan bom dan tembak menembak di ibu negara Indonesia pada bulan Januari lalu di mana lapan orang terbunuh termasuk empat penyerang. Serangan itu didakwa oleh kumpulan militan IS.

Australia telah konsisten menyenaraikan Indonesia pada tahap kedua terendah daripada empat kategori amaran, yang mencadangkan agar pelancong meningkatkan langkah berhati-hati mereka dalam perjalanan mereka tersebut.