Australia ber...

Australia berminat sertai latihan laut

NEW DELHI, 3 Sept (Reuters) – Australia mahu menyertai India, Amerika Syarikat dan Jepun dalam latihan tentera laut bersama di Lautan India, memperluaskan penyertaan dalam latihan berbilang pihak tatkala pengaruh China di rantau meningkat.

Menteri Pertahanan Australia Kevin Andrews berkata mengembang latihan untuk memasukkan lebih banyak negara akan membantu mengelak kesilapan tentera di sebuah rantau di mana China dan India semakin bersaingan.

“Berlatih bersama adalah satu cara untuk mengelak salah kira daripada berlaku,” beritahunya kepada wartawan pada hari kedua lawatan ke New Delhi.

“India berkongsi minat kami dalam kelulusan perdagangan antarabangsa yang lebih bebas.”

India dan Amerika Syarikat mengadakan latihan Malabar di Lautan India setiap tahun.

Tahun ini, Jepun akan mengambil bahagian, yang pertama sejak 2007 di mana latihan telah memasukkan negara ketiga, dan satu petanda hubungan tentera yang lebih erat di antara sekutu yang bimbang mengenai kegiatan China di rantau.

Sifat pendesak China yang semakin meningkat di Laut China Selatan telah menimbulkan kemarahan jiran di sana serta Jepun dan Amerika Syarikat, dua daripada kuasa laut utama di Asia.

China juga mengejutkan India pada tahun lalu dengan dua kunjungan kapal selam China ke Sri Lanka, jiran negara pulau India ke selatan. Andrews berkata semalam bahawa Australia bimbang dengan persaingan strategik yang meningkat di Laut China Selatan, berkata ia menyebabkan Asia berisiko melakukan kesilapan tentera.