Australia bin...

Australia bina armada tentera laut baru

SYDNEY, 4 Ogos (AFP) – Australia hari ini mengumumkan pakej pembinaan kapal bernilai A$89 bilion untuk membina kapal perang dan bot peronda baru di negara itu, dengan keputusan berhubung pembekal antarabangsa bagi penggantian kapal selam dibuat “dalam tempoh beberapa bulan akan datang.”

Cadangan ‘pembinaan kapal berterusan’, yang melibatkan penggantian kapal perang, bot peronda dan kapal selam dalam tempoh dua dekad, dijangkakan oleh kerajaan untuk dikekalkan bagi 2,500 pekerjaan dalam sektor itu dalam apa yang menurut Perdana Menteri Tony Abbott adalah ‘pengumuman sangat bersejarah.’

“Kerajaan Australia sebelumnya telah mengumumkan bahawa kapal-kapal persendirian atau kumpulan kapal akan dibina di sini di Australia,” Abbott berkata pada sidang media. “Apa yang kami umumkan hari ini pada dasarnya armada dibina di sini di Australia, bertumpu di Selatan Australia.”

Abbott tidak akan memberikan butiran baru tentang pencarian sedang dibuat bagi pembekal antarabangsa untuk mereka dan membina generasi kapal selamat negara generasi akan datang, untuk menggantikan armada Collins Class yang berkuasa diesel dan elektrik yang sudah lama itu, yang dijangka tidak digunakan bermula tahun 2026.

Perancis, Jerman, dan Jepun sedang membida bagi kontrak, yang telah dianggap sebagai program pemerolehan pertahanan terbesar Australia dengan kos dianggarkan A$50 bilion.

Tetapi proses pembidaan menjadi sumber perdebatan di Australia di tengah kebimbangan industri pembinaan kapal dalam negara mungkin menjejaskan jika Canberra memilih untuk menempah kapal selam di seluruh dunia.

“Apa yang kami minta kepada rakan-rakan kongsi yang berpotensi supaya memberi kami harga bagi pembinaan domestik, pembinaan hibrid dan pembinaan luar pesisir,” kata Abbott.

“Berdasarkan apa yang kami terima dalam bulan-bulan mendatang, kami akan membuat keputusan.”

Pakej pembinaan kapal akan membawa ke depan program “kapal Perang Masa Depan” untuk menggantikan frigat kelas ANZAC pada masa ini kepada 2020. Pembinaan kapal peronda luar pesisir untuk menggantikan kelas Armidale juga dibawa kepada tahun 2018.