Australia buk...

Australia buka jalan penghantaran pulang suaka

SYDNEY, 3 Feb – Mahkamah Tinggi Australia menolak cabaran kem tahanan penghijrahan luar pesisir hari ini, yang membuka laluan bagi penghantaran pulang berbelas-belas anak damit yang lahir di Australia dari pencari suaka yang ditahan.

Mahkamah menolak kes ujian sah yang dikemukakan oleh wanita Bangladesh yang tidak didedahkan identitinya yang mencabar hak Australia untuk menghantar pencari suaka yang ditahan ke negara pulau kecil Pasifik Selatan, Nauru.

Pusat tahanan di Nauru menempatkan kira-kira 500 orang dan telah secara meluas dikritik oleh PBB dan agensi-agensi hak kemanusiaan kerana keadaan teruk dan laporan penganiayaan berterusan ke atas kanak-kanak.

Wanita Bangladesh itu berada di dalam bot ketika dia dipintas oleh pihak berkuasa Australia pada Oktober 2013. Dia ditahan di pulau terpencil Australia, Pulau Christmas dan kemudian dihantar ke Nauru. Dia melahirkan seorang anak perempuan selepas dia dipindahkan ke Australia bagi rawatan perubahan dalam tahun 2014 dan masih berada di sana bersama anaknya. Keluarga lain dengan anak yang lahir di Australia dalam keadaan serupa kini bakal dikembalikan ke kem itu.

Para peguam dari Pusat Undang-Undang Hak Kemanusiaan (HRLC) bertindak bagi wanita Bangladesh itu mengatakan adalah menyalahi undang-undang bagi Australia untuk mengendali dan membayar bagi tahanan luar pesisir di negara ketiga. Perdana Menteri Malcolm Turnbull mempertahankan perintah itu.

“Komitmen kami hari ini hanyalah ini “penyeludup manusia tidak akan mengatasi pemerintahan kami,” beliau memberitahu parlimen. Sempadan kami terjamin. Sempadan perlu dibentuk dan ia dibentuk di sempadan kami.”

Kanak-kanak lahir di Australia dari bukan warganegara atau ibu bapa tanpa kediaman sah tidak berhak pada kewarganegaraan sehingga selepas berusia 10 tahun dan kemudian hanya jika mereka menjalani kebanyakan tempoh kehidupannya di Australia.

Di bawah dasar penghijrahan Australia, pencari suaka yang cuba sampai ke negara itu dengan menaiki bot adalah dipintas dan dihantar ke kem di Nauru, kira-kira 3,000 km timur laut Australia atau di pulau Manus di Papua New Guinea. – Reuters