Australia gag...

Australia gagal selesaikan isu orang asli

SYDNEY, 10 Feb – Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull hari ini berkata kerajaan gagal mencapai sebilangan matlamat yang bertujuan meningkatkan banyak penduduk aslinya yang dilanda masalah ketika dia mengeluarkan kad laporan tahunan kesepuluh berhubung isu-isu asli.

Hanya dua dari tujuh sasaran dalam laporan Closing the Gap 2016, yang menggariskan rekod kerajaan dalam mencapai sasarannya sendiri berhubung isu-isu seperti kematian anak damit, jangka hayat dan prestasi ekonomi, bakal dicapai.

Laporan itu mendapati kadar pemenjaraan bagi orang dewasa daripada penduduk asli di Australia meningkat 77 peratus antara tahun 2000 dan 2015. penduduk asli hanya terdiri dari tiga peratus penduduk tetapi merupakan 27 peratus daripada mereka yang dipenjarakan.

Sasaran untuk menutup jurang 10 tahun dalam jangka hayat antara penduduk asli dan bukan asli Australia menjelang 2031 belum dapat dicapai dan kadar pengangguran orang asli tidak akan separuh menjelang 2018 seperti yang dijamin sebelumnya.

Turnbull menggesa kerajaan berusaha lebih baik lagi dan meningkatkan kehidupan penduduk asli dan penduduk Selat Torres. Australia jarang sekali bercapa secara terbuka tentang keadaan kira-kira 700,000 warga aslinya, yang berada di bawah 23 juta warganegara dalam hampir setiap penunjuk ekonomi dan sosial, atau tentang pendirian masyarakat terhadap mereka.

Orang Asli Australia memegang pelekat dan menyorakkan slogan bantahan di luar bangunan pejabat kerajaan di Sydney. – Reuters
Orang Asli Australia memegang pelekat dan menyorakkan slogan bantahan di luar bangunan pejabat kerajaan di Sydney. – Reuters

Tahun lalu cemuhan berbulan-bulan tanpa henti terhadap pengkempen anti perkauman dan pemain bola sepak penduduk asli, Adam Goodes telah mencetuskan perdebatan awam yang tidak selesa tentang persaingan dan bagaimana Australia melayan warganegara aslinya.

Referendum untuk mengiktiraf penduduk asli dalam perlembagaan tertangguh bertahun-tahun. Laporan Closing the Gap bernada suram ketika ia menekankan tentang rungutan statistik suram yang menekankan kesukaran yang dihadapi oleh masyarakat ini.

Penduduk asli dan lelaki dan perempuan penduduk Pulau Selat Torres lebih berkemungkinan dimasukkan ke hospital kerana serangan berkaitan keluarga dari bukan penduduk asli Australia, menurutnya. Sebanyak 28 kali ganda lebih berkemungkinan bagi lelaki dan 34 kali ganda bagi wanita. – Reuters