Australia ges...

Australia gesa Kod Tatalaku dikuatkuasakan

MANILA, 19 Mac – Australia telah menggesa negara-negara Asia Tenggara dan China untuk memasukkan satu sisi undang-undang Kod Tatalaku di Laut China Selatan sesegera yang boleh, menyuarakan kebimbangan mengenai skala penambakan dan pembangunan oleh China di wilayah yang dipertikaikan itu.

Menteri Luar Australia Julie Bishop menggesa 10 ahli ASEAN dan China untuk melangkaui perbincangan yang ketika ini diadakan untuk mencipta rangka kerja bagi Kod Tatalaku itu dan segera menyimpulkan satu pakatan serantau.

“Kami percaya bahawa ASEAN menyokong bagi satu Kod Tatalaku yang dikuatkuasakan,” Bishop memberitahu forum ADR Institut bagi Kajian Strategik dan Antarabangsa. “Saya akan menggesa ASEAN di bawah pimpinan Filipina untuk melangkah lebih jauh dan menyimpulkan satu Kod Tatalaku sesegera mungkin.”

Pemangku Setiausaha Hal Ehwal Luar Negeri Filipina, Enrique Manalo berkata dalam satu sidang media berasingan bahawa para diplomat dari negara-negara ahli ASEAN dan China telah meneruskan usaha-usaha untuk merancang satu pelan kerja bagi kod berkenaan meskipun dia enggan untuk memberikan sebarang butiran.

Rundingan-rundingan bagi satu Kod Tatalaku yang lebih kukuh di rantau yang dipertikaikan itu telah berterusan buat beberapa tahun dengan China telah dipersalahkan kerana secara senyap mengubah tujuh terumbu menjadi pulau-pulau dalam beberapa tahun kebelakangan.

Hubungan dingin China bersama Filipina sebelum ini telah kembali pulih di bawah pimpinan Presiden Rodrigo Duterte, yang telah berusaha untuk menarik pelaburan-pelaburan dan bantuan China sementara mengetepikan pertikaian wilayah dengan Beijing.

Duterte mengadakan pengerusi ASEAN secara bergilir tahun ini dan akan menghoskan sidang kemuncak tahunannya bagi ketua-ketua negerinya bersama pemimpin-pemimpin ASEAN dan Barat. – NNN