Australia kec...

Australia kecam Jepun buru paus

SYDNEY, 25 Mac (AFP) – Australia pada hari ini melabelkan pembunuhan 333 ekor ikan paus oleh Jepun sebagai ‘benar-benar dibenci’ sambil berkata tidak ada sebab-sebab saintifik untuk memburu di Antartik.

Armada Jepun belayar ke Lautan Selatan pada Disember meskipun moratorium di seluruh dunia dan tentangan yang dipimpin oleh Australia dan New Zealand, menggunakan kelemahan dalam pengharaman yang membenarkan penyelidikan.

Semalam, Agensi Perikanan Jepun mengumumkan ikan paus yang mencukupi telah dibunuh untuk ‘penyelidikan saintifik’ tatkala bot pulang ke pelabuhan.

“Kerajaan Australia menentang pemburuan ikan paus ‘saintifik’, kata Menteri Alam Sekitar Australia Greg Hunt dalam komen yang dihantar menerusi e-mel kepada AFP.

“Pada pendapat saya ia amat dibenci dan mempunyai ciri-ciri zaman awal. Tidak adanya sebab-sebab saintifik untuk penyelidikan tersebut.”

Jepun dipaksa meninggalkan pemburuannya pada 2014-15 selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa berkata ekspedisi merupakan satu kegiatan komersial yang menyamar sebagai penyelidikan.

Hunt mengkritik Jepun kerana meneruskan dengan pembunuhan ‘meskipun resolusi oleh Suruhanjaya Pemburuan Ikan Paus Antarabangsa yang memintanya supaya jangan melancarkan pemburuan ikan paus’.

Tokyo mendakwa ia berusaha membuktikan bahawa jumlah ikan paus adalah cukup besar untuk menampung pengembalian kepada pemburuan komersial, tetapi daging masih berakhir di meja makan dan dihidangkan dalam makan tengah hari sekolah.

Kumpulan aktivis alam sekitar Sea Shepherd mengkritik kerajaan Australia dan New Zealand, berkata mereka tidak melakukan secukupnya untuk menghalang pemburuan ikan paus.

“Majoriti penduduk Australia mahu kerajaan Australia menghantar sebuah kapal untuk menentang pembunuhan. Mereka tidak melakukannya,” kata pengarah urusan Sea Shepherd Australia Jeff Hansen dalam satu kenyataan lewat semalam.