Australia kec...

Australia kecewa majlis pengendalian perang Vietnam

SYDNEY, 19 Ogos – Malcolm Turnbull dari Australia hari ini berkata beliau ‘sangat kecewa’, beratus-ratus perajurit perang Vietnam tidak dapat menghadiri majlis memperingati tahun ke-50 di tapak pertempuran utama peperangan itu selepas rancangan itu diubah pada saat-saat akhir.

Lebih 1,000 perajurit perang Vietnam dan keluarga mereka telah membuat perjalanan dari Australia ke negara Asia Tenggara itu bagi menghadiri majlis itu semalam, tetapi kerajaan Vietnam telah membatalkannya sehari sebelumnya.

Perdana Menteri Turnbull, yang berucap selama bercakap dengan rakan sejawatannya dari Vietnam berhubung isu itu, berkata tegahan awal kemudian dibatalkan, tetapi akhirnya hanya 700 orang perajurit dibenarkan memasuki tapak itu semalam.

“Kami sangat kecewa tidak semua perajurit Australia dan keluarga mereka dapat pergi ke kompleks Long Tan,” beliau memberitahu Fairfax Radio.

“Apa yang berlaku ialah kira-kira 700 perajurit Australia dan New Zealand telah hadir di kawasan Long Tan untuk memperingati pertempuran itu dengan rasa hormat.”

Anggota tentera (kiri) membawa jambangan bunga untuk diletakkan di Perkhidmatan Memorial Veteran Vietnam di Sydney pada 18 Ogos. – AFP
Anggota tentera (kiri) membawa jambangan bunga untuk diletakkan di Perkhidmatan Memorial Veteran Vietnam di Sydney pada 18 Ogos. – AFP

Long Tan adalah satu-satunya pertempuran yang paling merugikan yang mana tentera-tentera Australia telah berjuang dalam Perang Vietnam.

Turnbull berkata Australia memahami bahawa konflik itu adalah ‘isu paling sensitif di Vietnam.’

“Kami menghormati hak kerajaan Vietnam untuk memastikan apakah majlis dan pematuhan di negara mereka, tetapi untuk mengubah peraturan betul-betul sehari sebelumnya adalah sangat tidak wajar,” katanya.

Kumpulan yang hanya terdiri dari 108 orang tentera Australia mempertahankan diri daripada serangan oleh kira-kira 2,000 pejuang Viet Cong dan Utara Vietnam di Long Tan pada 18 Ogos 1966.

Lapan belas orang perajurit Australia terkorban ketika bertugas dan 24 cedera manakala kira-kira 250 pejuang Vietnam terbunuh. – AFP