Australia lul...

Australia lulus projek lombong

SYDNEY, 15 Okt – Australia hari ini meluluskan projek kontroversi yang disokong India untuk membina salah satu lombong arang terbesar di dunia meskipun kebimbangan penyokong pemuliharaan yang ia akan mengancam Terumbu Sawar Besar dan spesies lain serta memburukkan lagi perubahan iklim global.

Projek bernilai Aus$16.5 bilion (AS$12.1 bilion) di Lembangan Galilee di negeri Queensland itu telah menarik kritikan hebat daripada pencinta alam sekitar yang mengatakan pembangunan, yang memerlukan arang untuk dihantar menggunakan kapal ke pelabuhan di pantai itu, merisikokan kesihatan terumbu yang disenarai Warisan Dunia dan memusnahkan habitat tempatan.

Pengkritik juga telah memberi amaran yang lombong berkenaan – yang mereka katakan mungkin seluas 28,000 hektar (69,000 ekar) – akan menyumbang kepada pemanasan global, dengan para penyokong mengatakannya ia boleh mewujudkan ribuan kerja dan merangsang infrastruktur serantau.

Perusahaan Adani telah berdepan pelbagai rintangan bagi lombong arang bawah tanah, kemungkinan simpanan terbesar Australia, dengan proses persetujuan sejauh ini dilanjutkan sehingga lima tahun.

Penyokong pemuliharaan hari ini juga akan mengemukakan cabaran perundangan baru berikutan keputusan berkenaan, yang muncul dua bulan selepas Mahkamah Persekutuan menyekat lombong bernilai itu sebahagian besarnya berkaitan dengan impak ke atas dua reptilia yang mudah terdedah pada bahaya – yakka skink seperti cicak dan ular batik.

Gambar fail yang diambil pada 20 November 2014 menunjukkan pemandangan Terumbu Sawar Besar dari udara di luar pantai Pulau Whiysunday, di sepanjang pantai tengah Queensland. – AFP
Gambar fail yang diambil pada 20 November 2014 menunjukkan pemandangan Terumbu Sawar Besar dari udara di luar pantai Pulau Whiysunday, di sepanjang pantai tengah Queensland. – AFP

Menteri Alam Sekitar, Greg Hunt mengatakan projek itu meluluskan subjek kepada “36 syarat paling ketat dalam sejarah Australia.”

“Syarat ketat akan melindungi spesies terancam dan menyediakan manfaat jangka panjang bagi alam sekitar menerusi perkembangan pakej ofset,” kata Hunt dalam satu kenyataan. – AFP