Australia mem...

Australia membuka pintu kepada pelarian ke New Zealand

SYDNEY, 17 Feb – Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull hari ini membuka kemungkinan penempatan semula pencari perlindungan di New Zealand yang menghadapi penghantaran pulang ke kem tahanan di negara Pulau Pasifik Nauru.

Perdana Menteri New Zealand John Key tiba di Australia pada Khamis untuk rundingan bahawa mereka mungkin memulihkan satu tawaran oleh Key untuk menerima beberapa pencari perlindungan yang kini berada di Australia, menawarkan satu jalan keluar kepada Turnbull dalam mengatasi masalah politik yang meningkat.

Key mencapai satu perjanjian pada 2013 dengan bekas Perdana Menteri Australia Julia Gillard untuk menempatkan semula 150 pelarian pada masa itu di Australia sebagai sebahagian daripada pengambilan kemanusiaan 750 pelarian tahunan di New Zealand. Namun pemimpin sebelum Turnbull, Tony Abbott, enggan menyusuli tawaran Key.

Dasar imigresen Australia yang ketat menetapkan sesiapa yang memintas sementara cuba sampai ke negara dengan bot akan dihantar untuk pemprosesan ke kem di Nauru dan Pulau Manus di Papua New Guinea. Mereka tidak layak ditempatkan semula di Australia.

Mahkamah Tinggi Australia pada bulan ini menolak satu kes ujian perundangan yang mencabar haknya untuk menghantar pulang 267 kanak-kanak pelarian dan keluarga mereka yang telah dibawa dari Nauru, kira-kira 3,000 km dari timur laut Australia, untuk rawatan perubatan. – Reuters