Australia, NZ...

Australia, NZ gesa China bertahan dari ketegangan

SYDNEY, 19 Feb (Reuters) – Australia dan New Zealand hari ini amat menggesa China supaya bertahan dari memarakkan ketegangan di Laut China Selatan selepas ia menempatkan peluru berpandu permukaan ke udara di pulau yang dipertikaikan itu.

Ketegangan antara China dan jiran-jirannya, Vietnam, Malaysia, Brunei, Filipina dan Taiwan berhubung kedaulatan di Laut China Selatan meningkat selepas para pegawai Taiwan dan As berkata China telah menempatkan sistem peluru berpandu canggih permukaan ke udara di Pulau Woody, di rangkaian Pulau Paracel.

“Kami menggesa semua penuntut pulau di Laut China Selatan supaya bertahan dari sebarang pembinaan di kepulauan itu, sebarang penenteraan di kepulauan, sebarang penebusgunaan tanah,” Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull berkata selepas mengadakan rundingan di Sydney dengan rakan sejawatannya dari New Zealand John Key. “Ia benar-benar penting kita memastikan pengurangan ketegangan.”

Turnbull berkata jika Presiden China Xi Jinping serius dengan mengelak apa yang digelar ‘Thucydides Trap’, yang mana kuasa yang semakin meningkat mencetuskan kebimbangan dalam pewujudan kuasa yang membawa ke arah peperangan, kita mesti menyelesaikan pertikaian melalui undang-undang antarabangsa.

New Zealand, negara maju pertama yang mengiktiraf China sebagai ekonomi pasaran dan untuk menandatangani perjanjian perdagangan bebas dua hala, menggunakan hubungannya dengan China untuk menggesa langkah bagi pengurangan ketegangan, menurut Key.

John Key bercakap bersama Malcolm Turnbull pada sidang akhbar bersama di Sydney. – Reuters
John Key bercakap bersama Malcolm Turnbull pada sidang akhbar bersama di Sydney. – Reuters

Yang, dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar lewat semalam berkata dia memberitahu Biskop bahawa Australia bukanlah pihak dalam pertikaian dan seharusnya berpegang pada janji untuk tidak memihak mana-mana pihak dan ‘tidak terlibat atau mengambil sebarang tindakan untuk menjejaskan keamanan dan kestabilan serantau atau hubungan Sino-Australia.”

Kerajaan China telah menawarkan beberapa butiran khusus dalam respons kepada dakwaan peluru berpandu itu, sementara menuduh media Barat ‘menggembar-gemburkan’ cerita dan mengatakan China mempunyai hak sah pada pangkalan tentera di wilayah itu yang dianggapnya miliknya.

Beijing meradang dengan rondaan udara dan laut yang dijalankan oleh AS berhampiran kepulauan-kepulauan yang dituntut China di rantau itu. Rondaan itu termasuklah satu oleh dua pengebom strategik B-52 pada November dan oleh kapal pemusnah tentera laut AS yang belayar dalam 12 batu nautika Pulau Triton di Paracel bulan lalu.