Australia per...

Australia peruntuk AS$760 juta naik taraf kereta api

CANBERRA, 20 April – Kerajaan Australia telah bersedia untuk memperuntukkan lebih daripada 1 bilion dolar Australia (AS$760 juta) untuk mempercepatkan naik taraf kereta api pedalaman negara.

Naik taraf tersebut akan membolehkan pengangkutan barangan seperti gandum dan barang-barang lain dari bandar utara Brisbane ke bandar selatan Melbourne dalam masa 24 jam, manakala ia juga melancarkan perjalanan dari Brisbane ke Adelaide dan bandar barat Perth.

Media tempatan melaporkan hari ini bahawa kerajaan telah memperuntukkan sejumlah wang untuk projek itu dalam bajet persekutuan bulan depan.

Bagi menyokong langkah kerajaan itu, banyak penanam gandum dan pengeluar yang menggunakan infrastruktur sedia ada mengeluh terhadap kemajuan yang perlahan.

Seorang penanam gandum, Ross Johns memberitahu ABC bahawa rangkaian kereta api yang sedia ada adalah “terlalu perlahan, usang dan aset tidak boleh digunakan.”

“Kami tidak dapat beroperasi dengan suhu lebih 33 darjah Celsius dan majoriti bijirin perlu dipindahkan apabila ia adalah masa musim panas dan pada musim panas ini,” kata Johns.

“Kami percaya (kereta api pedalaman) akan mengubah kehidupan, ia akan menyelamatkan nyawa … dengan mendapatkan produk kami kepada pasaran dengan cara yang paling cekap kos, dan ia akan menyelamatkan nyawa dengan mengurangkan trauma jalan raya.” – Xinhua