Australia tah...

Australia tahan warga China, import dadah

SYDNEY, 18 Mac (Reuters) – 24 orang, kebanyakannya warga China, telah ditangkap di Australia dan didakwa atas mengimport dadah secara haram, pengatur anti pengubahan wang haram di Australia, semalam.

Suspek menggunakan pengendali pemindahan wang yang berpangkalan di Australia bagi menghantar dana luar pesisir untuk membayar dadah tersebut. Berita mengenai penangkapan itu muncul selepas Reuters mendedahkan bahawa risiko pengubahan wang haram dan pemindahan dana secara sembunyi-sembunyi telah berkembang di Australia selepas bank utamanya memberhentikan perniagaan pengiriman wang.

“Ramai daripada mereka yang terlibat dalam pengimportan itu adalah warga China, yang berpangkalan di Australia,” Laporan Transaksi Australia dan Pusat Analisis (AUSTRAC) berkata di laman webnya.

“Suspek yang berpangkalan di Australia itu menggunakan telefon bimbit dan Internet, kemudian bergabung dan berhubung dengan syarikat China bagi pengimportan dadah.”

Ia tidak memberitahu maklumat mengenai bila tangkapan itu dibuat atau mengenal pasti siapa daripada mereka yang ditahan atau apa jenis dadah yang diimport. Suspek telah memindahkan dana antara A$1,000 (AS$765) hingga A$10,000 dari Australia, biasanya melalui seorang peniaga kiriman wang kepada syarikat-syarikat di China.

Syarikat-syarikat itu kemudian menghantar dadah itu ke pelbagai nama dan alamat di Australia, kata AUSTRAC.

Suspek yang berpangkalan di Australia menghantar dana kepada syarikat-syarikat China atau individu Cina ‘yang tidak berkaitan’, yang menjadikannya sukar untuk menjejaki penerima faedah di China dengan individu sebenar yang menghantar dadah, kata AUSTRAC.

Jika pakej telah dipintas, syarikat di China akan menghantar semula dadah tersebut dengan menggunakan maklumat penghantar dan penerima yang berbeza bagi mengelakkan daripada dikesan, katanya.

Siasatan juga membongkar dua makmal dadah haram, kata AUSTRAC, sambil menambah polis merampas 73 kilogram dadah, 145 bungkusan, kira-kira berjumlah A$153,000 dalam bentuk wang tunai, bersama lesen palsu dan senjata buatan sendiri.