Australia tub...

Australia tubuh pusat penyelidikan Antartik

SYDNEY, 13 Sept – Australia akan menutup stesen tetap di Pulau Macquarie hampir tujuh dekad selepas menubuhkan pusat penyelidikan Antartik, kata pegawai hari ini, memetik isu pencemaran alam sekitar dan infrastruktur usang.

Keputusan untuk menutup stesen di Pulau Macquarie – yang terletak di antara Australia dan Antartik – menyusuli siasatan kejuruteraan bebas yang memaparkan risiko keselamatan, alam sekitar dan penenggelaman lautan, kata Divisyen Antartik Australia (AAD).

“Pengeluaran kehadiran tetap akan menjadi langkah lanjut untuk meminimumkan kesan manusia ke atas pulau,” kata agensi kerajaan dalam satu kenyataan.

“Ia menyusuli program pembasmian Pulau Macquarie sebelum ini yang menghapus semua haiwan yang diperkenalkan (kucing, arnab, tikus dan anak tikus).

Pengarah AAD Nick Gales mengakui sesetengah ahli sains akan berada kecewa dengan keputusan itu memandangkan ekosistem Pulau Macquarie yang unik, namun berkata kos pembersihan stesen “boleh dijustifikasi dalam belanjawan sekarang.”

Divisyen itu sebaliknya akan menumpu pada operasinya di benua Antartik di mana negara itu mempunyai tiga pangkalan – Davis, Casey dan Mawson, tambah beliau.

Kira-kira satu dozen pekerjaan dijangka terjejas apabila pusat itu, yang telahpun beroperasi sejak 1948, ditutup pada Mac dan AAD berkata ia sedang berusaha untuk melihat sama ada mereka boleh dihantar ke stesen lain.

Beberapa negara mempunyai tuntutan wilayah ke atas Antartik – dianggap sebagai sumber masa depan sumber galian yang besar – walaupun di bawah perjanjian 1949 benua beku itu dipilih satu kawasan pemuliharaan penyelidikan.

Kira-kira 30 buah negara mengendali stesen penyelidikan tetap di Antartik termasuk AS, Rusia, Australia, Britain, Perancis dan Argentina. – AFP