Austria bina ...

Austria bina pagar sempadan

VIENNA, 29 Okt (AFP) – Austria semalam mengumumkan rancangan untuk membina pagar di sempadan utama persimpangan dengan rakan-rakan negara EU Slovenia untuk mengawal kemasukan migran di zon bebas pasport Schengen.

Kedua-dua negara telah menjadi tempat persinggahan utama bagi berpuluh-puluh ribu pelarian dan pendatang yang mahu menuju ke utara Eropah menjelang musim sejuk, dan sebelum lebih banyak potensi penutupan sempadan EU.

Pengumuman Vienna mendorong kritikan tajam dari Berlin, menekankan bagaimana krisis itu menjejaskan hubungan dalam EU.

Kawasan bebas pasport Schengen dilihat sebagai salah satu pencapaian yang paling penting EU dan Suruhanjaya telah berulang kali menyatakan kebimbangan pembukaan semula semula kawalan sempadannya boleh mengancam masa depannya.

Seorang pendatang asing berasa lega selepas berjaya melepasi sempadan Slovenia, Austria dari Sentilj, semalam. – AFP
Seorang pendatang asing berasa lega selepas berjaya melepasi sempadan Slovenia, Austria dari Sentilj, semalam. – AFP

“Kami tidak percaya bahawa krisis pendatang asing yang dihadapi Eropah boleh diselesaikan dengan pembinaan pagar atau dinding,” kata jurucakap kerajaan Jerman Steffen Seibert.

Pegawai EU berkata mereka tidak diberitahu lebih awal mengenai rancangan Austria.

Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker mengadakan perbincangan tergesa-gesa dengan Canselor Austria Werner Faymann.

Slovenia yang juga merupakan satu lagi negara Schengen menunjukkan kesediaan untuk mendirikan pagar di sepanjang sempadan Croatia sekiranya rancangan baru EU yang bertujuan untuk memperbaiki keadaan gagal menunjukkan hasil yang diharapkan.

ARTIKEL YANG SAMA