Austria tetap...

Austria tetapkan had suaka

VIENNA, 18 Feb (AFP) – Di ambang persidangan Kesatuan Eropah (EU) untuk mendebatkan krisis pendatang Eropah, Austria mengumumkan kelmarin had harian dalam jumlah pelarian dan ahli-ahli timur EU ditetapkan di tengah-tengah tarikh akhir bagi pelan yang dipersetujui dengan Turkey untuk membuahkan hasil.

Canselor Jerman Angela Merkel, di bawah tekanan besar di tempat sendiri, sementara menggesa “pendirian sama” dalam blok 28 negara, berbalah di bawah pelan Turkey “menawarkan penyelesaian yang baik”. Namun skim berasingan untuk meringankan bebanan dalam penumpukan pendatang pada rim EU berdepan halangan selepas sidang kecil yang dirancang dengan Turkey dibatalkan berikutan serangan bom di Ankara.

Kerajaan Austria mengumumkan ia akan menetapkan 80 pendatang setiap hari di negara itu. Ia juga berkata ia akan membenarkan kemasukan maksimum harian 3,200 orang yang singgah di Australia untuk mencari suaka dalam negara jiran, berkuat kuasa esok. Langkah itu datang sehari selepas Austria berkata ia akan meningkatkan kawalan sempadan dan beberapa minggu selepas mengatakan ia menyasarkan untuk mengurangkan jumlah pencari suaka tahun ini kepada 37,000 daripada 90,000 pada 2015.Menteri Dalam Negeri Johanna Mikl-Leitner berkata Austria tidak punya pilihan selain bertindak apabila tiada penyelesaian Eropah setakat ini.

“Austria adalah dalam kalangan negara-negara EU yang paling banyak menerima tekanan dan sedang mencapai titik putus. Ia dengan alasan mahu mendapatkan sempadan-sempadan sendiri apabila tiada penyelesaian Eropah,” katanya.